Световният №3 Александър Зверев започна с победа първото си участие във финалите на АТП в Лондон. 20-годишният германец надигра Марин Чилич от Хърватия с 6:4, 3:6, 6:4.

Дебютантът изоставаше с пробив и 1:3 в решителния трети сет, но показа характер и излезе победител в много здрава и равностойна битка, която продължи малко над два часа.

По-рано днес в откриващия двубой от турнира на осемте най-добри носителят на рекордните шест титли Роджър Федерер победи друг от дебютантите - американеца Джак Сок, с 6:4, 7:6 (4).

Зверев и Чилич оправдаха очакванията за оспорван сблъсък между двама от най-мощно сервиращите и здраво удрящи топката играчи в света. Германецът от руски произход беше по-агресивният в този мач, но в играта му имаше възходи и спадове, което завърза двубоя.

Третият в световната ранглиста държеше инициативата в повечето разигравания. Това му донесе повече печеливши удари - 31 срещу 20, но и повече непредизвикани грешки - 41 срещу 31.

Зверев започна отлично мача и проби още в първия гейм на мача. Той затвърди предимството си, за да поведе с 2:0, след което не изпусна аванса си до края на сета. Чилич имаше само един шанс да върне пробива и не успя да го реализира.

Началният удар на хърватина обаче заработи много по-добре във втория сет. Световният №5 започна да печели лесно подаванията си, а грешките в играта на младия му съперник се увеличиха.

Чилич проби още на старта на сета, а малко след това затвърди пробива и поведе с 3:0. Той не даде нито един шанс за пробив на Зверев в цялата втора част и изравни резултата.

Шампионът от US Open 2014 започна по-добре и решителния трети сет. Той отново стигна до ранен пробив, който беше затвърден за 3:1. В шестия гейм хърватинът поведе с 40:15 при свой сервис, а в яда си Зверев удари своята ракета в земята.

Вместо обаче да му подейства негативно изпускането на нервите доведе до подем в играта на 20-годишния тенисист. Той обърна гейма с няколко класни отигравания и изравни резултата при първата си точка за пробив от първия сет насам.

Зверев се възползва от момента, спечели лесно подаването си за 4:3 и пренесе напрежението у Чилич. Хърватинът съумя да изравни при 4:4, но при 4:5 се пропука, сервирайки за оставане в мача.

Дневник