Повече от 20 полицаи са ранени след сблъсъци с мароканци в центъра на Брюксел, съобщиха от пресцентъра на полицията в белгийската столица. Причината е празненства около класирането на Мароко за световното първенство по футбол, които са преминали в насилие. Националният тим на Мароко се класира на световни финали за първи път от 1998 г., а местното население в Брюксел отпразнува събитието.

Феновете са излезли на централните улици в града, като има подпалена кола, а освен това са счупени прозорците на няколко магазина, които впоследствие са обрани, съобщиха от полицията.

В Белгия има голяма мароканска колония, която представлява 4% от населението. По последни данни в страната живеят най-малко 430 хиляди души, родени в държавата от Северна Африка. Освен това много белгийци са с марокански корени.

Видео в "Туитър" показва, че органите на реда използват специализирана техника и водни оръдия, за да разпръснат тълпата. Според полицията групата е била от около 300 души, а някои от тях са хвърляли камъни.

Според информация на АФП ситуацията в града се е нормализирала около 21.30 ч. в събота.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон осъди действията на хората, наричайки ги "бунтовници". Според него това е проява на "ненужна агресия в центъра на Брюксел".

"За да живеем заедно е нужно да се показва уважение, също така и към полицията, която е отдадена на това да има ред ден и нощ", написа министърът в "Туитър".

Инциденти имаше и в Холандия, където голяма група от марокански футболни фенове или хора от марокански произход са празнували по особено шумен начин. Насилие се е проявило и в Хага, като полицията в града съобщава, че са хвърляни различни предмети по униформени.

В друг холандски град – Ротердам, мароканци, облечени в националните цветове червено и зелено са запалили факли, но до инциденти не се е стигнало. Бурна радост след класирането на националния отбор за финалите в Русия имаше и в Мароко – Маракеш, Казабланка и останалите големи градове.

Мароко победи Кот д'Ивоар с 2:0 и завърши на първо място в своята група С от Зона Африка. За първи път в историята четири арабски тима се класираха едновременно на световно първенство. Освен африканските Мароко, Тунис и Египет, другият е Саудитска Арабия.

Дневник