Русия е изготвила списък от футболни хулигани, които имат забрана да посещават мачовете на предстоящото световно първенство. В разработката фигурират 384 имена, съобщи Сергей Першенков, ръководител на Главната дирекция за противодействие на екстремизма към Вътрешното министерство на Русия.

"През тази година успяхме значително да намалим броя на престъпленията, свързани с хулиганство и екстремизъм по стадионите и спорните събития", каза Першенков, цитиран от агенция ТАСС.

По думите му 2527 граждани са били подведени под отговорност за извършване на престъпления по време на спортни събития. През първите девет месеца са съставени 1270 протокола за нарушаване на правилата за поведение на зрителите по време на официални спортни събития.

"Черният списък, забраняващ присъствието на спортни събития, също постоянно се актуализира. От 1 ноември тя включва 384 нарушители. Тези хора няма да могат да присъстват на световното първенство, тъй като са заплаха за сигурността", отбеляза Першенков.

Според Министерството на вътрешните работи хулиганите, фигуриращи в черния списък, ще получат административни наказания, ако се опитат да влязат на стадионите. Санкциите ще варират от 20 хиляди рубли (350 долара) до арест за срок до 15 дни.

"Най-сериозният проблем, който стои пред Русия, е демонстрирането на забранени символи по време на футболни мачове. Това се забелязва по време на двубои от Премиер лигата и европейските турнири, за което футболната федерация търпи санкции, не само клубовете", каза още Першенков. През тази година дирекцията е ограничила тези случаи до само 12.

Последните цифри отразяват напредъка в прилагането на по-строги административни санкции за фенове. Те бяха предложени на обсъждане лично от президента Владимир Путин, а новите наказания са удвоили размера на глобите, въвели са възможността за арест и са увеличили забраната за присъствие на спортни мероприятия до седем години.

Според вицепремиера на Русия Виталий Мутко през април броят на хулиганиТЕ със забрани за присъствие е бил едва 150.

На последния голям футболен форум – Евро 2016, имаше сериозен проблем с руските хулигани. Тогава в Марсилия руски и английски фенове се биха в продължение на няколко дни, а ситуацията ескалира преди двубоя между двата отбора от груповата фаза.

Тогава прокуратурата във Франция отчете, че 150 специално тренирани руски хулигани са пристигнали в страната с единствената цел да създават проблеми.

Футболното хулиганство отдавна е проблем в Русия, след като голяма част от отборите в страната имат свои групировки, които участват в своеобразно първенство помежду си. Организират се боеве от 10 срещу 10, а понякога и по-големи групи, при които няма правила.

Въпреки инцидентите с руснаци трябва да се отбележи, че броят на фенове със забрани от тази страна е в пъти по-малък от английските. На световното първенство в Южна Африка през 2010 г. общо 3200 великобританци получиха забрана да пътуват за турнира. В момента техният брой според Скотланд ярд е 2000.

Стотици английски хулигани обаче са с изтичащи наказания и ще могат да пътуват за Русия, за да присъстват на мачовете от световното първенство. В случай че извършат тежки нарушения, руските власти имат право да им налагат административни глоби до 20 хиляди рубли (равняват се на 256 паунда – бел. ред.) и да ги задържат за срок до 15 дни, включително и експулсиране. То може да бъде заменено с глоба до 50 000 рубли (640 лири). Също така санкциите за присъствие на спортни събития ще СА за срок от една до седем години.

Dnevnik.bg