Григор Димитров оредели агресивната си игра и атакуващата си нагласа като ключови за победата срещу Доминик Тийм. Българският тенисист дебютира във финалите на АТП в Лондон с драматичен успех с 6:3, 5:7, 7:5 след 140-минутна битка в зала "О2 арена".

Димитров изигра страхотен първи сет, в който сервираше добре и не даде никакви шансове на съперника. В началото на втория сет обаче първият сервис на българина спря да работи, Тийм започна да намира верния ритъм и двубоят се завърза здраво.

"Някой път просто губиш ритъм. Това е. Не мога само защото съм загубил ритъма на сервиса си да спра да играя. Винаги трябва да намериш правилния момент. Знаех, че дори да не се случи във втория сет, в третия ще се открие възможност, която ще мога да използвам. Както и стана при 3:3. Използвах момента и се получи. Агресивната игра винаги се отплаща", заяви Димитров на пресконференцията след мача.

"Винаги съм се считал за агресивен играч, винаги съм излизал на корта с тази нагласа. Това е едно от най-важните неща - не само в този турнир, а във всички мачове. Мисля, че когато се стигне до решаващ сет, именно тази нагласа за атака ти помага да спечелиш", допълни дебютантът в Лондон.

Българинът заяви, че е бил нервен през целия мач и особено в края това си е проличало. Той водеше с 5:3 и сервираш за победата при 5:4, допусна изравняване, но след това реализира нов пробив и спечел играта на нерви.

"Много неща направиха мача труден. Може би беше по-труден от психологическа гледна точка, защото за пръв път играя на този корт и за пръв път участвам във финалите. Като игра всичко си беше нормално. Знаех какво да очаквам от Доминик", обясни Димитров.

Той изрази съжаление единствено за това, че не е успял да използва повечето ситуации, които са се открили пред него. "Не само да затворя мача, а и при точките за пробив, които имах. Можех да се справя още по-добре. Но като за начало не е зле. С всеки изминал ден се чувствам все по-добре и съм сигурен, че така ще бъде и занапред", каза още Димитров.

Той сподели, че когато е допуснал пробив, сервирайки за мача, в главата му са нахлули спомените от последния му мач - двубоя с Джон Иснър на мастърса в Париж. Тогава българинът водеше с 5:2 в решителния трети сет, но изпусна аванса си и загуби след тайбрек.

"Беше доста сходна ситуация. Казах си: "Не, само не отново." Но срещу когото и от играчите в този турнир да се изправиш, знаеш, че ще бъде напрегнато до самия край. Мисля, че се справих добре. Със сигурност има неща, които можеше да направя по-различно или по-добре, но съм доволен."

"Никога не съм бил тук. Това е едно от тези нови преживявания, които ще си спомням до края на живота ми. Винаги съм искал да бъда на това място, да съм сред най-добрите играчи. Успях да спечеля и първия си мач, така че гледам само към позитивните неща", завърши Димитров.

Дневник