Напрежение, много емоции, няколко претенции за дузпи и нулево равенство, което оставя Италия извън световното първенство в Русия. Това е крайният резултат от мача между "скуадра адзура" и Швеция в Милано.

Италианците не можаха да направят обрат в двубоя и след загубата с 0:1 в първата среща отпаднаха. За първи път от 1958 г. съставът няма да играе на световни футболни финали.

"Скуадра адзура" беше в квалификационна група с Испания, но остана на второто място и трябваше да участва в баражите. Шведите завършиха втори в група с Франция, Холандия и България.

 Италия се нареди до другите големи отсъстващи от световното - Холандия, САЩ и Чили.

Преди мача в Милано привържениците на домакините направиха лошо впечатление, като освиркаха химна на съперника. Вратарят Джанлуиджи Буфон отговори с наведена глава и ръкопляскания за съперника.

Във втори пореден мач италианците не намериха решение как да се справят със защитата и вратаря на съперника. Те държаха инициативата, владееха топката и атакуваха, но имаха само шест точни удара. Шведите още от началото играха защитно, като приключиха с едва 25% притежание на топката и само четири удара към вратата, едва един от които точен.

Още в първите минути домакините поискаха дузпа за нарушение на защитник на съперника в наказателното поле, но такова не беше видяно от съдията. След това скандинавците два пъти поискаха дузпи за игра с ръка на футболисти на домакините, но отново сигнал не последва.

Малко преди почивката Чиро Имобиле и Алесандро Флоренци имаха възможности да вкарат, но без успех. В началото на втората част Флоренци стреля красиво и много опасно от воле, но топката мина покрай гредата.

Натискът на домакините постепенно започна да се усилва. Почти постоянното владение на топката обаче не им помогна да стигнат до добри възможности.

В 67-ата отново Флоренци стреля, но нулевото равенство се запази. Три минути преди края и резервата Стефан ел Шаарави отправи мощен удар, но Робин Олсен спаси.

В добавеното време и Буфон се включи в нападение в търсене на безценен гол. Шведите обаче опазиха вратата си и подпечатаха класирането си за световното.

Дневник