Давид Гофен показа липса на увереност, но се възползва от проблемите на Рафаел Надал и спечели първа победа във финалите на АТП в своята кариера. Белгийският тенисист се наложи със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 в маратонска битка, продължила 2 часа и 48 минути.

Двубоят беше очакван с огромно нетърпение в света на тениса, защото трябваше да даде отговор на един от най-важните въпроси в Лондон - какво е физическото състояние на Надал. Преди десетина дни той получи контузия в коляното, която го принуди да се оттегли преждевременно от мастърса в Париж. Това постави до последно под въпрос участието му във финалите.

Днес световният номер 1 беше много далеч от обичайното си ниво и показа, че все още не е възстановен от травмата. Испанецът допускаше необичайно много грешки, а в ударите му отсъстваше традиционната сила и дълбочина.


Надал за пореден път демонстрира изключителната си борбеност и непримиримост на корта. През цялата среща обаче той видимо изпитваше болки и поражението изглеждаше неизбежно.

Големите колебания на Гофен все пак позволиха на Надал да се задържи максимално дълго в двубоя. Всеки път, когато успееше да вземе предимство, белгиецът започваше да прави грешка след грешка и намираше начин да реанимира съперника.

В първия сет Гофен два пъти повеждаше с пробив - първо за 3:1, а след това за 6:5. И в двата случая обаче той направи истински подаръци на Надал, които позволиха на лидера в световната ранглиста да стигне до тайбрек.

В него испанецът поведе с 2:0, но загуби пет от следващите шест точки. Белгиецът пропиля аванса си с ретур в аут при слаб втори сервис, последван от непредизвикана грешка от форхенд от отлична позиция в центъра на корта. Той обаче взе следващите две точки и спечели първия сет.

Гофен спокойно можеше да приключи мача в два сета. Осмият в световната ранглиста поведе с 6:5 и 40:0 и имаше три поредни мачбола. Той обаче не се възползва от огромното си предимство, допусна пробив и загуби последвалия тайбрек, за да се стигне до решаващ трети сет.


В него белгийският тенисист проби два пъти в първите три сервис гейма на Надал и натрупа комфортен аванс от 5:1. Вместо обаче да приключи бързо мача, той позволи на световния номер 1 да върне единия пробив и да намали до 4:5. Гофен все пак не позволи да се стигне до още един обрат и при петия си мачбол сложи точка на спора.

"Това със сигурност е най-голямата победа в моята кариера. Но, да, видях, че той изпитваше малко проблеми с движението си по корта и коляното го болеше. Беше много трудно, въпреки че движението му не беше на 100%. Той удряше топката наистина здраво. Да затвориш сет или мач срещу Рафа никога не е лесна задача", заяви Гофен.

На пресконференцията след двубоя Надал обяви, че се оттегля от надпреварата. На негово място в турнира влиза сънародникът му Пабло Кареньо Буста.

По-рано в първия двубой от група "Пийт Сампрас" Григор Димитров победи Доминик Тийм с 6:3, 5:7, 7:5. Това беше дебют за българския тенисист в надпреварата на осемте най-добри през сезона.

Дневник