Световният номер 1 Рафаел Надал се отказа от финалите на АТП в Лондон заради контузия. Испанецът обяви оттеглянето си веднага след края на мача с Давид Гофен, в който записа драматична загуба в три сета след близо три часа игра.

"Няма да мога да продължа. Аут съм от турнира. Моят сезон приключи", обяви Надал на пресконференцията след двубоя. На негово място в турнира влиза сънародникът му Пабло Кареньо Буста, който заема десетото място в световната ранглиста.

Мачът между Надал и Гофен беше очакван с огромно нетърпение в света на тениса, защото трябваше да даде отговор на един от най-важните въпроси в Лондон - какво е физическото състояние на световният номер 1.

Преди десетина дни той получи контузия в коляното, която го принуди да се оттегли преждевременно от мастърса в Париж. Това постави до последно под въпрос участието му във финалите на АТП. Той все пак реши да се включи, след като при пет от предишните си 12 класирания трябваше да пропусне турнира.

Двубоят с Гофен обаче показа, че Надал все още не е възстановен от травмата. Въпреки че отново демонстрира изключителната си непримиримост и даде здрав отпор на съперника, испанецът видимо изпитваше болки през цялата среща.

"Имах ангажимент към турнира, към града и към себе си. Направих всичко възможно да бъда готов за игра, но за съжаление не съм. Наистина се борих с всички сили, знаейки, че това вероятно ще е последният ми мач за сезона", oбясни Надал.

По думите му в този случай "изобщо не става въпрос за решение, а за болка". "Нямам достатъчно сила, за да продължа да играя. Опитах, но беше истинско чудо, че успях да се задържа толкова дълго в мача. Просто няма смисъл да продължавам", допълни той.

Лидерът в световната ранглиста заяви, че е щял да се оттегли от турнира, независимо от изхода на двубоя с Гофен. "Не ми беше никак приятно на корта. Да играеш в тази ситуация изобщо не е забавно. Не заслужавам след незабравимия сезон, който имах, да прекарам още два ужасни дни на корта."

Това е поредна контузия в коляното, която Надал получава в своята кариера. "Знам какво трябва да направя. Наясно съм с всички неща от травмите, които съм имал в миналото. Знам какво лечения е необходимо да приложа и какъв период от време трябва да се възстановявам."

"Дали това лечение ще проработи или не, ще видим. Хубавото е, че това не е нещо ново за мен. И аз, и всички в моя отбор имаме опит и знаем как трябва да действаме. Надявам се с правилната почивка и правилното възстановяване да бъда готов за началото на новия сезон", завърши световният номер 1.

Дневник