Собственикът на футболен клуб "Лестър сити" Вичай Шривадханапрабха ще бъде съден в родината си Тайланд, съобщи "Ройтерс". Той дължи 323 млн. паунда на правителството, защото не е внасял данъци от своя безмитен бизнес.

Иск срещу Шривадханапрабха и компанията му "Кинг пауър" вече е внесен в Тайландския централен съд. Той е подведен под отговорност за "корупция и лошо управление". Делото ще започне през февруари.

Според информация на местните медии, цитирана от "Ройтерс", "Кинг пауър" дължи въпросната сума на правителството. Компанията на Шривадханапрабха не е внасяла данък за експлоатацията на авиолиниите и летищата в страната. 

Шривадханапрабха е собственик на "Лестър" от 2010 г., когато закупи клуба за 50 млн. паунда. От тогава клубът стана шампион на Висшата лига, а само за миналата година генерира приходи от 170 млн. евро.

Личното състояние на Шривадханапрабха се изчислява на 4.9 млрд. долара. Под отговорност обаче може да бъде подведен не само бизнесмена, но и част от семейството му, тъй като много от роднините му имат дял в "Кинг пауър".

Първите свидетели по делото вече са били разпитани в Тайландския централен съд.

Дневник