Шесткратният шампион Роджър Федерер е първият полуфиналист във финалите на АТП. Швейцарският ветеран победи германския дебютант Александър Зверев със 7:6 (6), 5:7, 6:1 и си гарантира първото място в група "Борис Бекер".

Най-възрастният и най-младият участник в турнира сътвориха спектакъл на атакуващия тенис, който продължи 2 часа и 13 минути. Шоуто в зала "О2 арена" предложи вълнуващи разигравания, много равностойна битка, няколко обрата и общо 19 точки за пробив.

Зверев успя да се върне в мача, след като загуби първия сет. В решителната трета част обаче класата на Федерер си каза думата. Рекордьорът по титли в надпреварата показа по-стабилна игра в ключовите моменти и излезе победител в сблъсъка на поколенията. 

Федерер записа 12-а поредна победа във всички турнири и общо 51-а от 55 мача през 2017 г. Той спечели трети успех в петия си мач срещу Зверев. Това беше трета им среща за сезона след финалите в Хале (6:1, 6:3 за Федерер) и Монреал (6:3, 6:4 за Зверев).

Маестрото постигна 54-a победа в 66-ия си мач в заключителния турнир на АТП и преодоля груповата фаза за 14-и път при 15-ото си участие. В опит да се класира за 11-ия си финал в надпреварата той ще се изправи срещу заели второто място в група "Пийт Сампрас".

Зверев се нуждае от победа срещу друг от дебютантите - Джак Сок, за да се присъедини към Федерер във финалната четворка. В петък германецът и американецът ще се изправят в директен сблъсък за второто място в групата.

За Федерер предстои протоколен мач с Марин Чилич. Днес хърватинът допусна втора загуба от два мача и загуби всякакви шансове да продължи напред.


Мачът между Зверев и Федерер започна обещаващо за дебютанта. Той стигна до три поредни възможности за пробив още в първия гейм. Шесткратният шампион обаче отговори със серия от седем последователни точки в своя полза, за да измъкне подаването си и да поведе с 30:0 във втория гейм.

Световният номер 2 на свой ред получи шанс да пробие. Третият в световната ранглиста обаче пласира два поредни аса, след което приключи гейма с още един добър сервис и печелившо воле.

След бурното начало двамата стабилизираха началния си удар. Това им позволи да взимат рано топката, да доминират в разиграванията и да печелят уверено подаванията си.

Федерер загуби само пет точки в следващите си пет подавания и си гарантира минимум тайбрек при 6:5. Както често се случва, легендарният швейцарец притисна съперника в последното му подаване.

След като не му се беше налагало да спасява точка за пробив от втория гейм, Зверев се изправи пред цели две в 12-ия гейм, при това с цената на сетболи. Сервисът обаче помогна на германеца в тези критични моменти и той успя да се добере до тайбрек.

Решаващият гейм започна перфектно за Зверев. Световният номер 3 реализира два мини пробива и поведе с 40:0. Той обаче не успя да удържи комфортната си преднина. Федерер спечели пет поредни точки, за да обърне резултата.

Последва още един обрат. Зверев взе следващите две точки и стигна до сетбол при 6:5. Той подходи агресивно, но допусна грешка и смяната на полетата дойде при 6:6. Нов непредизвикан пропуск на германеца даде на Федерер трета възможност да приключи първия сет. Този път тя беше реализира след третата поредна грешка на дебютанта в турнира.

Федерер изглеждаше под пада в началото на втория сет. Той проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си с безапелационен сервис гейм на нула.

Зверев обаче показа защо през този сезона спечели две титли от сериите "Мастърс" и се изкачи до третото място в света. Младият германец от руски произход обърна резултата със серия от три поредни гейма. След това той започна все по-често да намира решения в сервис геймовете на Федерер.

При 5:4 Зверев получи шанс за пробив, който беше с цената на "скрит" сетбол. Федерер се измъкна, но втората ситуация, в която трябваше да сервира за оставане в сета - при 5:6, 36-годишният швейцарец се пропука.

Рекордьорът по титли изостана с 0:40, успя да спаси първите два сетбола, но агресивната игра на 20-годишния му съперник при третия прати мача в трети сет.


Федерер нанесе ранен удар в решителната част. Той проби за 2:1, след което затвърди предимството си със сервис гейм на нула.

Швейцарецът се възползва от момента и реализира втори пореден пробив - 4:1. Той имаше трудности да го затвърди и трябваше да минава през точка за рибрейк, но се справи. Това се оказа краят на съпротивителните сили на Зверев. Той се пропука за трети пореден път при свой сервис, което сложи точка на спора.

Дневник