Дания стана последният европейски и общо 30-ият отбор, който се класира за световното първенство по футбол в Русия. Това стана след победа с обрат за 5:1 в Ирландия.

Ключова роля за успеха имаше Кристиан Ериксен, отбелязал три гола. Футболистът на "Тотнъм" приключи квалификациите с 11 попадения в 12 мача.

Домакините взеха рано преднина чрез Шейн Дъфи още в шестата минута. В 32-ата минута датчаните вече водеха с 2:1 с попаденията на Андреас Кристенсен и Ериксен. След почивката голмайсторът на тима вкара още два пъти, а в края се разписа и Никлас Бендтнер. 

Датчаните използваха по възможно най-добрия начин грешките в състава на съперника.

В шестата минута след рикошет топката попадна в Дъфи, който с глава даде предимство на Ирландия. Гостите веднага се вдигнаха и започнаха да атакуват, като вратарят на ирландците Дарън Рандолф направи две добри спасявания. В 29-ата минута Систо направи красив пробив от ляво и пусна пред вратата, Кристенсен стреля и защитник на домакините не можа да изчисти до гредата.

Три по-късно грешка в средата на терена позволи на Дания да организира бърза атака. При нея с три бързи подавания топката стигна до Ериксен, който с много хубав удар направи 2:1.

Играчът на "Тотнъм" вкара втория си гол в 63-ата минута, когато получи от Систо на границата на наказателното поле и стреля технично и точно. Нова грешка на ирландците позволи на Дания да увеличи преднината си. В 74-ата минута Стивън Уорт не можа да изчисти и топката се оказа в отлично положение за Ериксен, който с мощен удар вкара.

Минута преди края в наказателното поле на домакините беше извършено нарушение срещу резервата Бендтнер и нападателят сам вкара от дузпа.

Последните два участника на световното в Русия ще бъдат определени в следващите два дни. В сряда Австралия приема Хондурас след 0:0 в първия мач, а ден по-късно Перу е домакин на Нова Зеландия след същия резултат.

Класиралите се отбори от Европа са Русия (домакин), Белгия, Германия, Англия, Испания, Полша, Исландия, Сърбия, Португалия, Франция, Швейцария, Хърватия, Швеция, Дания.

Жребият за световното ще се тегли на 1 декември в Кремъл.

Дневник