Григор Димитров излиза срещу Давид Гофен в ключов мач от финалите на АТП в Лондон. При победа българският тенисист ще си гарантира първото място в група "Пийт Сампрас" и ще стане вторият полуфиналист в турнира след Роджър Федерер.

Гофен също има шанс да си осигури участие в следващата фаза още днес. Вариантите за това са два. Единият е белгиецът да победи Димитров с 2:0 сета. Другият е, ако спечели двубоя без значение от резултата, а Доминик Тийм загуби от Пабло Кареньо Буста, който влиза в турнира като резерва на мястото на контузения Рафаел Надал.

Димитров и Гофен откриват днешната програма на сингъл в 16.00 часа. Двубоят може да проследите на живо с "Дневник". В България мачът ще бъде излъчен пряко по "Мтел спорт 1". Сблъсъкът между Тийм и Кареньо Буста стартира в 22.00 часа. 

Димитров и Гофен започнаха турнира с победи в много оспорвани трисетови мачове. 26-годишният българин надигра Тийм с 6:3, 5:7, 7:5, а 26-годишният белгиец спечели срещу Надал със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 в най-дългия мач от началото на надпреварата в Лондон.

След развръзката в първите мачове от група "Пийт Сампрас" Димитров излезе втори сред фаворитите на букмейкърите за титлата. Шансовете на българина се оценяват с 6.50, а с по-нисък коефициент е само шесткратният шампион Роджър Федерер (1.40).

"Не искам да мисля за това (дали съм фаворит в групата). Не гледам към събота или неделя. Мач с мач не си приличат. Всеки един двубой тук е важен, няма значение в каква фаза си. Искам просто да изляза и да играя по-добре от предишния мач. Знам, че ако го направя, нещата ще се развият добре за мен", каза Димитров на пресконференцията след мача с Тийм.


Той има отлични показатели в директните мачове с Гофен. На ниво "АТП" двамата са се срещали четири пъти, а българинът е излизал победител в три от тях. Те имат и три двубоя в турнирите от сериите "Фючърс" и "Чаланджър", като и трите са спечелени от Димитров.

Двамата изиграха три мача помежду си през 2017 г. Първият беше на четвъртфиналите в Австралия, когато българинът постигна убедителен успех с 6:3, 6:2, 6:4. Десетина дни по-късно двамата се срещнаха във финала на турнира в София, спечелен от Димитров със 7:5, 6:4. На следващия турнир от календара - в Ротердам, белгиецът се наложи в четвъртфиналите с 6:4, 1:6, 6:3 и постигна първата си победа срещу този съперник.

Димитров и Гофен са най-добре представящите се играчи в зала този сезон. Българинът има 11 победи в 14 мача на закрито, а белгиецът - 18 от 24. Двамата отстъпва като успеваемост единствено на Федерер, който е спечелил всяка от седемте си срещу в зала през 2017 г.

Едно от предимствата на Димитров е по-малкият брой мачове през сезона. Днес той ще преследва 46-ата си победа от 65 двубоя. Гофен има 55 спечелени и 22 загубени срещи. След двубоя с Димитров белгиецът ще изпревари Надал в класацията за най-много двубои в световния тур на АТП през 2017 г. 

Програмата за деня

следобедна сесия:
Лукаш Кубот/Марсело Мело - Боб Браян/Майк Браян (от 14.00 ч.)
Григор Димитров - Давид Гофен (най-рано в 16.00 ч.)

вечерна сесия:
Джейми Мъри/Бруно Соареш - Иван Додиг/Марсело Мело (от 18.00 ч.)
Пабло Кареньо Буста - Доминик Тийм (най-рано в 22.00 ч.)

Дневник