Ръководството на Световната антидопингова агенция (WADA) ще внесе препоръки руската агенция (RUSADA) да остане с отнет лиценз, твърди информационната агенция ТАСС, позовавайки се на свой източник в изпълнителния комитет на WADA.

Според информацията ръководителят на Комитета по съответствие Джонатан Тейлър е представил в сряда своя доклад на заседанието на изпълкома. В него той смята, че RUSADA не може да има права наравно с останалите антидопингови агенции по света заради скандалите с руски спортисти в последните години.

Руската антидопингова агенция е с отнет лиценз от 2015 г., а решението дали той ще бъде възстановен ще се вземе в четвъртък на събранието на Съвета на WADA.

Според решението на Световната антидопингова агенция RUSADA работи в несъответствие с всички приети правила. Тя има право да извършва тестове, но под надзора на британската агенция (UKAD). В последните месеци беше изготвен план, който да се следва, за да може Русия да възстанови членството си.

Преди два дни изпълнителният директор на WADA Оливие Нигли обясни, че според него Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан, след като не приема решенията на WADA и МОК. Той цитира именно плана, който не се спазва от руския спорт и RUSADA.

В същото време министърът на спорта на страната Павел Колобков отхвърли всички обвинения от МОК и WADA. В интервю за "РИА-Новости" той обясни, че Русия прави всичко възможно да участва на олимпийските игри.

"Наистина правим всичко възможно, за да възстановим правата на RUSADA. Мога да уверя всички, че страната е взела мерки, за да изчисти името си от тези обвинения", каза Колобков.

За да възстанови изцяло правата си, Русия трябва чрез Министерството на спорта и Руския олимпийски комитет да приеме обвиненията от разследването на комисията "Макларън". Тя уличи руската държава в изготвяне на програма за системен допинг на елитни спортисти.

"Няколко пъти бяхме изслушвани, както аз, така и вицепремиерът Виталий Мутко, но до този момент няма реакция от WADA. Ние се надяваме на справедливо решение в четвъртък", добави руският спортен министър.

Dnevnik.bg