Европейската комисия е на прага да подкрепи състезателите в бързото пързаляне с кънки, които искат да участват в комерсиални състезания извън контрола на Международния кънки съюз (ISU), съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници. Смята се, че ако това се случи, решението може да има огромно въздействие и в други спортове.

"Ройтерс" прави аналогия с историческото правило във футбола, познато като "Босман". През 1995 г. белгийският футболист Жан-Марк Босман откри пътя за свободните трансфери на футболисти в Европейския съюз.

Решението, което се очаква до края на ноември или началото на декември, може да създаде прецедент, като улесни организирането на състезания без одобрението на международната федерация в дадения спорт.

В конкретния случай вероятно ISU ще бъде принудена да промени правилника си за наказания. В момента участието в неофициални състезания в бързото пързаляне с кънки може да доведе до изхвърляне от спорта за минимум пет години или доживотно наказание.

"Правилата за допускане до участие разкриват явен конфликт на интереси между регулаторните и търговските функции на ISU. С нетърпение очакваме решението на комисията и сме уверени, че това ще създаде важен прецедент в полза на европейските спортисти в много спортове", каза адвокатът Бен ван Ромпуй.

Преди две години той защитаваше правата на холандците Марк Туитерт и Нилс Керстхолт, които бяха застрашени от доживотни забрани заради участие от в комерсиално състезание, организирано от южнокорейска компания. Тогава ISU се оказа с вързани ръце заради намеса на регулаторния орган на ЕС и не последва наказание за двамата.

През 2016 г. Европейската комисия определи санкциите на ISU като антиконкурентни, ограничаващи търговската свобода на състезателите и възпрепятстващи привличането на нови участници.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се изказа критично към ЕК и призова през юни комисията да "защити европейския модел на спорта, вместо да го унищожи, като прилага същите правила, както и при производството на автомобили или стомана".

"Загрижеността ни произтича от факта, че подходът на спортните организации, основаващ се единствено на пазара, ще игнорира обществения принос на спорта, за да помогне за постигането на цели от собствен интерес", допълни Бах.

Dnevnik.bg