Руската антидопингова агенция (RUSADA) остава с отнет лиценз, обяви Световната антидопингова агенция (WADA). В становището се посочва, че тя все още не отговаря на изискванията.

Това поставя Русия под угрозата да пропусне зимните олимпийски игри в Пьончан 2018.

Руската антидопингова агенция е с отнет лиценз от 2015 г., когато бяха представени доказателства за държавна политика в прикриването на употреба на допинг сред руските спортисти. Публикуването на доклада "Макларън" на WADA доведе до недопускането на част от руските състезатели в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Сега в Сеул ръководството на световната антидопингова агенция обяви, че Русия все още не е изпълнила ключови изисквания. Критериите не покриват още Кувейт, Екваториална Гвинея и Мавриций.

Решението ще донесе допълнителен натиск върху Международният олимпийски комитет (МОК) да спре Русия от участие в Пьончан. Очаква се в началото на декември МОК да се произнесе дали страната ще бъде допусната до най-голямото спортно състезание.

"Решението на WADA да остави руската антидопингова агенция без лиценз не дава директен отговор дали Русия ще може да участва в игрите. Това е чувствителна тема и очакваме МОК", каза говорителят на организационния комитет на Пьончан 2018 Нанси Парк, цитирана от "Ройтерс".

Наскоро Кремъл обяви, че евентуално недопускане на Русия до зимните олимпийски игри ще е голям удар по олимпийското движение.

Въпреки разкритията в доклада "Макларън" и силния международен натиск, през 2016 г. МОК отказа да наложи пълна забрана за руските спортисти в игрите в Рио.

Dnevnik.bg