Международната футболна федерация (ФИФА) ще преосмисли системата си за точкуване, по която се определя световната ранглиста, след жребия за световното първенство на 1 декември. Идеята на ФИФА е да се спре политиката на някои отбори, които избягват да играят приятелски двубои преди жребий за голям шампионат, с цел да запазят класирането си в по-висока урна.

В момента световната ранглиста се определя по система, която събира средния брой точки от всеки мач в последните четири години, включително и от приятелските срещи. Някои отбори като Полша и Швейцария прибягват до схемата да играят по-малко контроли или да подбират по-слаб противник.

ФИФА се надява тази практика да спре с провеждането на континентални турнири под името Лигата на нациите. Това ще сгъсти календара, което ще доведе до изиграването на чувствително по-малко приятелски срещи.

Обсъждането е в ход, след като от 2018 г. турнирът ще започне да се провежда в Европа и Южна Америка. УЕФА обяви, че мачовете на Стария континент ще се играят през септември, октомври и ноември. Това време от годината беше "запазено" за приятелски срещи.

От ФИФА не обявиха как ще се промени системата за точкуване при наличието на Лигата на нациите.

"Ще преразгледаме ранглистата в най-близко бъдеще. Докато това не стане факт, не можем да спекулираме с възможни сценарии. Текущото класиране взема под внимание всички официални мачове", се казва в изявлението на ФИФА.

Мнозина експерти са на мнение, че ранглистата на ФИФА има належаща нужда от промяна, като в настоящия си вариант тя не показва реалното класиране на отборите. С няколко победи даден тим може да се изкачи с доста места или да пропадне драстично при малка серия от поражения. По подобен начин Белгия оглави световната ранглиста преди две години, което беше прието като изненада.

Как се определя настоящата ранглиста?

Спечелените точки от даден мач се определят по формулата P = M * I * T * C.

Отборите получават три, една или нула в графата М в зависимост дали са победили, завършили наравно или са загубили. При успех с дузпи се присъждат две точки, а загубилият отбор получава една.

С I се означава важността на мача. Точките, които се присъждат са 1, 2.5, 3 или 4, като най-нисък е коефицентът на приятелските срещу, а най-висок на мачовете от световните първенства.

С T се отбелязва силата на противника в съответния двубой. Тя се смята, като от 200 се извади мястото на съперника в актуалната ранглиста. По изключение първият в нея получава стойност 200, а всички отбори под 150 място са със стойност 50.

С означава силата на съответната конфедерация. Най-висока стойност има Южна Америка (1.00), следвана от УЕФА с 0.99. Останалите континентални конфедерация са с 0.85. При двубой между отбори от различни конфедерации се взима средно аритметично от стойностите на двете зони.

Дневник