Давид Гофен е последният полуфиналист във финалите на АТП в Лондон. Белгиецът постигна убедителна победа срещу Доминик Тийм с 6:4, 6:1 и ще се изправи срещу шесткрания шампион Роджър Федерер в битка за място на финала.

Гофен започна колебливо, но бързо се отърси от лошия старт и записа седми успех в десетия си мач срещу Тийм. Днешният им двубой беше директна битка за второто място в група "Борис Бекер", която беше спечелена от Григор Димитров още в сряда.

Тийм, който съхрани шансовете си за полуфиналите с победа срещу Пабло Кареньо Буста, стартира отлично. Той измъкна труден първи гейм и реализира пробив във втория. Австриецът затвърди предимството си с убедителен сервис гейм на 15 и поведе с 3:0 след десет минути игра.


Гофен обаче бързо се върна в сета с голямото съдействие на съперника. Тийм буквално подари пробив на белгиеца в пети гейм. Световният номер 4 допусна три поредни непредизвикани грешки, а след това направи и двойна грешка.

Гофен се възползва максимално от момента. Белгиецът изравни при 3:3, след което реализира втори пореден пробив. Тийм отново улесни своя съперник, след като отново изостана с 0:40 и допусна двойна грешка при точката за пробив.

Осмият в световната ранглиста спечели четвърти пореден гейм, за да поведе с 5:3. Тийм спря серията на белгиеца за 4:5. Гофен обаче не пропусна да се възползва от възможността да сервира за спечелването на първия сет.

Втората част започна с бърз сервис гейм за Тийм. Гофен обаче отговори по впечатляващ начин. Белгиецът реализира два пробива в следващите две подавания на съперника и взе комфортен аванс от 4:1.

Последният критичен момент за Гофен по пътя към победата дойде в шестия гейм. В него Тийм имаше цели пет възможности да върне единия от двата пробива пасив. Гофен обаче ги спаси и измъкна подаването си. След това той реализира трети пореден пробив и приключи двубоя след 71 минути игра.

Дневник