За пръв път от десет години дебютант ще играе във финала на заключителния турнир на АТП. Григор Димитров и Джак Сок се изправят един срещу друг в двубой, който може да им осигури възможност да се борят за най-голямата титла в кариерите им.

Българинът и американецът излизат на централния корт в "О2 арена" в 22.00 часа. Двубоят може да проследите на живо с "Дневник". В България срещата ще бъде излъчена пряко по "Мтел спорт 1".

Другият полуфинал противопоставя шесткратния шампион в турнира Роджър Федерер и Давид Гофен. Мачът между 36-годишния швейцарец и 26-годишния белгиец започва в 16.00 часа. 

Димитров и Федерер преминаха през груповата фаза с три победи от три мача. Гофен и Сок загубиха срещу българина и швейцареца, но спечелиха решителните битки с Доминик Тийм и Александър Зверев, за да оформят една неочаквана финална четворка.

Един срещу друг

Димитров и Сок ще се изправят един срещу друг за пети пъти. 26-годишният българин е сочен за фаворит от букмейкърите и специалистите. 25-годишният американец обаче спечели последните три срещи помежду им.

Двамата по традиция правят изключително оспорвани и драматични мачове. Tази година те се срещнаха в третия кръг на мастърса в Индиън Уелс. Американецът спаси цели четири мачбола и спечели инфарктен успех с 3:6, 6:3, 7:6 (7).

Не по-малко драматичен беше предишният им двубой - на мастърса в Монреал през 2015 г. Сок отново направи обрат, след като Димитров пропусна шансове да спечели - 5:7, 7:6 (5), 7:5.

По-рано същата година те се срещнаха в първия кръг на "Ролан Гарос". Американецът се наложи със 7:6 (7), 6:2, 6:3 в най-неравностойния мач помежду им. Единствената победа на Димитров беше по пътя към първата титлата в кариерата му - 5:7, 6:4, 6:3 в четвъртфиналтие на турнира в Стокхолм.

"Успях да спечеля няколко мача с Григор. Според мен обаче той е по-различен играч в сравнение с последната ни среща. Мисля, че Григор наистина успя да намери играта си, да открие точно това, което трябва да прави на корта. Показва го през цялата година. Той стига далеч в турнирите почти всяка седмица, утвърди се в топ 10, сега може би дори в топ 5", коментира Сок.


Димитров заяви, че очаква здрава битка. "Сок не е обикновен играч. Той наистина използва много добре своите силни страни. Видно е колко много неща в играта си е подобрил. Играе страхотно през цялата година, спечели титла от сериите "Мастърс" и прави наистина много, много силен край на сезона. Личи си колко уверен е в момента", каза българинът след успеха срещу Пабло Кареньо Буста в петък.

Димитров обаче няма намерение да променя нищо в играта си за предстоящия мач. "Защо да го правя, след като всичко работи добре до момента. Мисля, че и двамата няма да опитваме да правим нещо различно. Той има своята игра, аз имам моята. Предстои битка на корта."


Пътят към Лондон

Двамата имаха много различен път до турнира в Лондон. Българинът беше в челната осмица на годишната ранглиста през целия сезон, докато американецът неочаквано се прокрадна до финалите след титлата от мастърса в Париж.

Сезонът им до момента обаче доста си прилича с изключение на представянето в турнирите от Големия шлем. Те спечелиха по три титли през 2017 г. и за пръв път в кариерата си завоюваха трофей от сериите "Мастърс". И двамата стартираха отлично сезона, преминаха през колебливи изяви на червени кортове и правят много силен финал на годината.

Димитров спечели титлата в Бризбейн през януари. След това стигна до полуфиналите на Australian Open, където беше спрян от Рафаел Надал в епичен петсетов мач. Българинът пренесе силните си изяви на родна земя и вдигна трофея в София.

Сезонът му на клей беше белязан от загуба срещу Кареньо Буста в третия кръг на "Ролан Гарос" и ранни отпадания в мастърсите - първи кръг в Рим, втори кръг в Монте Карло и трети кръг в Мадрид. На "Уимбълдън" Димитров имаше нещастието да срещне Федерер още в четвъртия кръг. Така се стигна до триумфа в Синсинати, който даде дон за чудесен финал на годината.

"Имаше моменти, в които не играх добър тенис. Особено през сезона на клей. Имах възможности, които не използвах. Спомням си пропуснатите мачболи срещу Сок в Индиън Уелс, срещу Тийм в Мадрид. Можеше много по-рано нещата да се случат, както са в момента, но... шанс", заяви Димитров в хода на финалите в Лондон.

Сок спечели титлата в Окланд през януари, след което стигна до третия кръг на Australian Open. Последва нов трофей - в Делрей Бийч през февруари, а след това чудесно представяне в първите два турнира от сериите "Мастърс" - полуфинал в Индиън Уелс и четвъртфинал в Маями. В първия случай беше спрян от Роджър Федерер, а във втория - от Рафаел Надал.


Началото на сезона на клей обаче беляза драстичен и продължителен спад във формата му. Между мача с Надал в Маями и турнира в Париж Сок записа 15 загуби в 28 мача.

Част от тях бяха доста неочаквани - срещу Джордан Томпсън, Никола Маю, Иржи Весели, Себастиан Офнер, Кайл Едмънд, Юичи Сугита, Александър Долгополов и др.

"След страхотното начало се поставих под голямо напрежение. Имах големи очаквания към себе си, очаквах да се представям толкова добре всяка седмица. Но все пак ние сме хора. Това няма как да се случи, освен ако не си Роджър (Федерер) или някое от тези момчета (смее се). Ясно е, че ще загубиш някои мачове, ще имаш лоши седмици. Това е част от спорта", обясни Сок.

"Мисля, че тези очаквания доведоха до спада ми. Психически не бях на същото ниво, на което бях в началото на годината. Преди последната седмица от сезона (мастърса в Париж - бел. авт.) говорихме с треньора ми (Джей Бергер). Казахме си, че трябва да се освободя от напрежението и отново да се забавлявам на корта. С всички тези очаквания, с които се натоварвах, не се забавлявах така, както в първата част от сезона. В момента, в който свалих напрежението от себе си, започнах да играя по-добър тенис", каза още той.

Дневник