Руският бизнесмен Алишер Усманов проявява интерес към белгийския футболен клуб "Андерлехт", съобщава местното издание Het Laatste Nieuws. Според информацията на изданието, ако се стигне до сделка стойността ѝ ще бъде 80 млн. евро.

Интерес към клуба има още и от двама белгийски бизнесмени, които работят съвместно – Паул Хайсенс и Ваутер Вандерхоуте. В момента представители на "Андерлехт" водят разговори и с двете страни и трябва да обявят решението си в следващите дни.

Het Laatste Nieuws твърди, че както Усманов, така и другите кандидати предлагат на сегашния собственик и президент на клуба Роджер Ванден Щок да остане начело в следващите няколко години. Освен това той ще може да запази около 25% от акциите на "Андерлехт", с което да продължи да участва в управлението.

 "Андерлехт" е най-успешният клуб в белгийския футбол. Тимът е основан през 1908 г. и има 34 титли, като е актуален шампион на страната. "Андерлехт" има девет купи и 13 суперкупи на страната. Освен това белгийският клуб е носител на Купата на УЕФА (1982-83), КНК (1975-76 и 1977-78) и Суперкупата на УЕФА (1976 и 1978).

Усманов е най-богатият човек в Русия с лично състояние от 15.6 млрд. долара. Според класацията на "Форбс" за 2017 г. той е на 37-о място в света. Усманов притежава много металургични предприятия и е президент на Международната федерация по фехтовка.

През 2007 г. доби 23% от акциите на "Арсенал" чрез своята компания Red and White Holding. Впоследствие той увеличи дяла си в клуба от Северен Лондон до 30.4%.

През август Усманов отправи оферта от 1 млрд. паунда, за да придобие пълния контрол над клуба и 67-те процента, които държи мажоритарния собственик Стан Крьонке. Американският магнат обаче отказа. Той на свой ред предложи 525 млн. паунда за дяла на Усманов в началото на октомври, но без успех.

Дневник