Тотална доминация на "Арсенал" беляза 194-ото дерби на Северен Лондон, което "артилеристите" спечелиха с 2:0. Тимът на Арсен Венгер беше от печелившата страна на някои спорни положения, но с показаното на терена не остави съмнение в превъзходството си над "Тотнъм". Шкодран Мустафи и Алексис Санчес отбелязаха головете, а ако не бяха сериозните пропуски на чилиеца, резултатът щеше да е още по-убедителен.

"Арсенал" изигра най-силния си мач от началото на сезона и със спечелените три точки вече има 22, само на една зад съперника си. "Тотнъм" от своя страна загуби за втори път в последните три мача, а вече има три поражения. И трите досега са от преки съперници - "Челси", "Манчестър юнайтед" и сега "Арсенал".

"Артилеристите" запазиха перфектен актив у дома от началото на сезона, като имат шест победи от шест мача при голова разлика 15:4. Освен това съставът спечели последните 11 двубоя на "Емиратс", най-доброто му постижение от преместването през 2006 г. 

В своето 51-о дерби на Северен Лондон Арсен Венгер направи две промени в стартовия си състав. Той извади от тима Франсис Коклен и Алекс Иуоби, които започнаха срещу "Манчестър сити" и заложи на завръщащия се след травма Шкодран Мустафи, и Александър Лаказет.


В състава на гостите от "Тотнъм" промените бяха общо пет, а важни фигури като Юго Лорис, Деле Али, Кристиан Ериксен и Хари Кейн се завърнаха.

От първите минути "Арсенал" започна по-добре и с по-голяма агресия. "Артилеристите" заложиха на много движение чрез тримата си нападатели Санчес, Йозил и Лаказет. Първите двама стояха много близо до Давинсон Санчес и Ян Вертонген и на практика оставиха в много случаи Ерик Дайър да играе един на един срещу далеч по-бързия и подвижен Лаказет.

Освен това Санчес и Йозил помагаха много на двамата халфове Аарън Рамзи и Грани Джака, с което "Арсенал" получи сериозно предимство в средата на терена.

"Шпорите" имаха по-голямо притежание на топката, но действаха прекалено бавно и това не им носеше никакъв успех. На няколко домакините стигнаха до опасни положения пред Юго Лорис, но последният пас се оказа неточен.

В края на първата част "артилеристите" нанесоха своя удар, точно когато изглеждаше, че "Тотнъм" вече е изравнил играта.

След малко спорно нарушение на Давинсон Санчес срещу Алексис Санчес, Йозил центрира, а Мустафи с глава прати топката в мрежата – 1:0. Повторенията обаче ясно показаха, че централният защитник на "Арсенал" е в положение на засада, получавайки топката между Вертонген и Дайър.

Асистенцията на Йозил беше неговата 45-а във Висшата лига от дебюта му за "Арсенал" през септември 2013 г. За този период нито един друг футболист в първенството на Англия няма подобно постижение.

Още преди "Тотнъм" да успее да реагира "Арсенал" отбеляза втори гол и до голяма степен уби интригата в мача.

Лаказет се измъкна на ръба на засадата, намери Санчес в наказателното поле, а чилиецът овладя с левия крак и от два метра нямаше как да сгреши, удвоявайки резултата.


Точно 305 секунди разделиха двете попадения на "артилеристите". Освен това за 21-и път в историята на Висшата лига "Арсенал" поведе с 2:0 на почивката. Преди това в 19 от случаите тимът спечели, а единственото изключение беше именно в дерби на Северен Лондон през 2010 г., когато "Тотнъм" записа знаменит обрат и спечели с 3:2.

През втората част "Арсенал" беше доста по-предпазлив, след като нямаше нужда да атакува, а по-скоро бранеше аванса си. Футболистите на Венгер предоставиха инициативата на гостите и изчакваха своите шансове на контраатаки.

Въпреки това със сериозни пропуски се отчетоха Санчес и Лаказет, които от чисти ситуации не се разписаха. В същото време защитата в червено действаше отлично, ръководена от играещия своя мач №300 за "Арсенал" Лоран Косчелни.

Това накара Маурисио Почетино да замени звездите си Кейн и Деле Али, които не се запомниха с нищо в престоя си на терена.

Едва в 81-ата минута вратарят на "Арсенал" Петър Чех трябваше да се намесва решително за първи път. Той отрази с една ръка опасен удар с глава на Дайър.


В края на мача Месут Йозил беше изпратен на крака от 59 530 зрители на "Емиратс" при смяната си, а освен това беше избран за най-добър играч на срещата.

"Опитах да дам всичко от себе си и мисля, че всички момчета го направиха. Това беше целта ни да се докажем след критиките в последно време. Страхотна победа за нас, която дойде и с добра игра. Наслажадавам се наистина да играя в атака, защото го правя с много добри футболисти като Алексис и Лаказет, които винаги са опасни", каза Йозил пред Sky Sports след края на двубоя.

Поражението е първо в дербито на Северен Лондон за мениджъра на "шпорите" Почетино.

Дневник