Григор Димитров определи битката с Джак Сок като игра на нерви. Българският тенисист заяви, че е щастлив от начина, по който се е справил с напрежението в края на двубоя. Той спечели много трудна и емоционална победа с 4:6, 6:0, 6:3 и стигна до битката за трофея във финалите на АТП.

"Такива мачове някой път са игра на нерви. Не исках прекалено много да мисля за развоя на мача и отделните точки. Това е един от най-големите плюсове за мен - когато оставям всяка една точка зад гърба си и не обмислям какви грешки съм направил, а гледам само напред", заяви Димитров на пресконференцията след двубоя.

Българският тенисист пропиля аванс от 3:0 в първия сет и го загуби. След това той спечели по безапелационен начин втората част за 22 минути. В началото на трети сет Димитров беше изправен пред точка за пробив, но се спаси. Той нанесе решителен удар с пробив за 5:3, а след това измъкна десетминутен гейм и стигна до победата при четвъртия си мачбол. 

"Имаше много геймове, в които играта не вървеше по начина, по който исках. Джак не е случаен играч. Той игра много добре. Като че ли накрая бях по-добре психически. Особено в гейма, когато го пробих", обясни Димитров, който от понеделник ще бъде №3 в света.

По-рано през годината, на мастърса в Индиън Уелс, българинът отново имаше четири мачбола в мач срещу Сок. Тогава пропусна всичките и загуби. Много драматичен беше и предходният им двубой - на мастърса в Монреал през 2015 г. Американецът отново направи обрат, след като Димитров пропусна шансове да спечели - 5:7, 7:6 (5), 7:5.

"Не можеш да си позволиш да мислиш за тези неща в толкова важен момент. Да, предишните ни два мача се развиха много нещастно за мен. Но точно това прави тенисът толкова специална игра. Понякога не само трябва да издържиш психически, но и да се пребориш с демоните от предишни мачове срещу даден съперник", каза още Димитров.

"Щастлив съм от начина, по който се справих с напрежението. Но дори да бях допуснал пробив (когато сервирах за мача), дори да беше се наложило да изиграя още няколко гейма, трябваше да го приема. Човек се учи от такива моменти", допълни той.


Димитров обясни, че е започнал мача така, както е искал. По думите му пропуснатият шанс да реализира втори пробив и да поведе с 4:0 е бил повратният момент в първата част. "Джак влезе навътре в корта, стана малко по-агресивен. Позволих му да играе своята игра. Мисля, че това беше причината да загубя първия сет. Във втората част играх много добре, а в третия сет успях да намеря тези малки пукнатини в неговата игра и да го пробия."

В опит да спечели най-голямата титла в кариерата си българинът ще се изправи срещу Давид Гофен. Белгиецът шокира шесткратния шампион Роджър Федерер в първия полуфинал след обрат и победа с 2:6, 6:3, 6:4. Финалът на турнира в Лондон е в неделя от 20.00 часа българско време.

Димитров и Гофен вече изиграха един мач в Лондон. Те се срещнаха във втория кръг на груповата фаза, когато българинът записа безапелационна победа с 6:0, 6:2. Това беше петият му успех от шест мача с белгиеца на ниво "АТП". Те имат още три двубоя в турнирите от сериите "Фючърс" и "Чаланджър", като и трите са спечелени от Димитров.

"Този мач (в групите) вече е в миналото. Сигурен съм, че нито един от двама ни няма да мисли за него. Давид е много интелигентен играч, знае кои са силните му страни на корта. В определени дни и определени моменти може да бъде изключително опасен", коментира Димитров.

"Той постигна големи победи срещу Рафа и Роджър. Мисля, че е още по-уверен в себе си. Но аз няма да се фокусирам върху неговата увереност или играта му. Фокусиран съм върху това, което аз трябва да направя", допълни той.

На пресконференцията след мача с Федерер Гофен заяви, че ако се изправи срещу Димитров във финала, ще опита нещо различно. "Със сигурност ще опита нещо друго. Това е ясно. Но аз познавам играта му добре, знам какво да очаквам. Единственото различно, което може би ще направи, е да рискува повече в някои моменти. Ще се опита да бъде по-агресивен. Мисля, че ще бъде много вълнуващ мач", завърши българският тенисист.

Дневник