Тиери Ньовил с "Хюндай" спечели последния старт за сезона в Световния рали шампионат (WRC) рали "Австралия". Белгийският пилот триумфира с общо време 2:34.44 часа и изпревари с 22.5 секунди От Танак с "Форд". Трети на почетната стълбичка се качи още един пилот на "Хюндай" - Хейдън Падън, който завърши на 36.6 секунди зад съотборника си.

Четвъртото място остана за световния шампион Себастиен Ожие. Звездата на "Форд" си осигури титлата още след предишното състезание рали "Уелс" и караше без напрежение.

Ньовил спечели седем скоростни отсечки в ралито, като пет от тях дойдоха във втория ден на надпреварата и до голяма степен му осигуриха успеха. Най-бърз в петъчния ден беше друг пилот на "Хюндай" - Андреас Микелсен, който спечели пет скоростни етапа, но после отпадна заради технически проблем. 

"Това беше едно адско каране. Държах колата на трасето, но на моменти беше доста трудно, след като нямаше много голямо сцепление. Затова трябва да си доста разумен и да не предприемаш излишни рискове. Мисля, че се справих, и много се радвам на победата", каза след края Ньовил.

Белгиецът записа четвъртата си победа за сезона. Преди това той триумфира във Франция, Аржентина и Полша.

Задачата на Ньовил в рали "Австралия" се улесни, след като предпоследният етап "Пилбара 2" беше отменен. Така той трябваше просто да завърши, след като имаше аванс от 14 секунди пред Яри-Мати Латвала. Финландската звезда на "Тойота" беше много бърз в неделния ден, но в пауър стейджа отпадна, след като допусна грешка и катастрофира.

В крайното класиране за сезона Себастиен Ожие завърши с 234 точки, пред Ньовил с 208 и Танак със 191. За естонецът това беше последен старт за "М-Спорт", след като от новия сезон Танак преминава в тима на "Тойота".

Сезон 2018 във WRC ще стартира традиционно с рали "Монте Карло", а състезанието е между 25 и 28 януари.

Дневник