Карло Тавекио, който е президент на Италианската футболна федерация (FIGC), ще подаде оставката си в понеделник, твърди авторитетното издание "Ла република". Според ежедневника 74-годишният бизнесмен е поставен под огромен натиск в последната седмица, след като Италия не успя да се класира на световното първенство в Русия.

Тавекио веднага уволни треньора Джанпиеро Вентура и се опита да хвърли вината единствено върху селекционера, но среща сериозна критика от бивши играчи и специалисти. Италия не успя да се класира на световни финали за първи път от 1958 г. и това се прие като национална трагедия.

Според "Ла република" оставката на Тавекио ще бъде подадена пред Федералния съвет в понеделник и ще се насрочат избори за нов шеф на футболната федерация. Той беше избран на поста през 2014 г., заменяйки Джанкарло Абете (2007-2014), а през март тази година получи още един мандат. 

Тавекио изгуби доверието на футболните клубове в страната, а в събота президентът на Лега про Габриеле Гравина призова шефа на футболната федерация да си тръгне.

"Съжалявам, той дори не е основен виновник, но италианският футбол се нуждае от някаква промяна. Някой трябва да поеме отговорност. Говорих с всички останали в Лега про и сме на едно и също мнение", каза Гравина.

Треньорът на шампиона "Ювентус" Масимилиано Алегри също призова Тавекио да си подаде оставката. Той дори заплаши да напусне Асоциацията на треньорите, ако не се вземат мерки.

Според друга информация Тавекио се е решил на хода да подаде оставка, след като е получил отказ от Карло Анчелоти да поеме националния отбор на Италия.

Дневник