Носителката на една титла от Големия шлем Яна Новотна е починала след продължителна борба с рака, съобщи Женската тенис асоциация (WTA). Според информацията в последните си мигове 49-годишната тенисистка е била в обкръжението на семейството си в Чехия.

"Яна беше вдъхновение на и извън корта за всеки, който имаше възможността да я познава. Нейната звезда ще блести ярко в историята на женския тенис. Съболезнованията и мислите ни са със семейството на Яна", заяви изпълнителният директор на WTA Стив Саймън.

Новотна влиза в професионалния тенис през 1987 г. Тя е известна с необичайния за жените по това време агресивен стил, като често излиза на мрежата след сервис. В 12-годишната си кариера Новотна има 24 титли на сингъл и 76 при двойките.

Най-големият й индивидуален успех е триумфът на "Уимбълдън" през 1998 г. Преди да спечели единствената си титла от Големия шлем, тя губи финалите в надпреварата през 1993 и 1997 г., а през 1991 г. остава втора на Australian Open.

Новотна достига до второто място в ранглистата на сингъл и до първото при двойките през 1997 г. Тя има 12 титли от Големия шлем и два сребърни медала от олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и Атланта (1996 г.) при двойките, както и бронзово отличие на сингъл от игрите в Атланта.

Dnevnik.bg