Реал" (Мадрид) се класира за осминафиналите на Шампионската лига след разгромна победа с 6:0 срещу АПОЕЛ (Никозия) в Кипър. Носителят на трофея обаче ще трябва да се примири с второто място в група Н, след като "Тотнъм" направи обрат при гостуването на "Борусия" (Дортмунд) и си гарантира първата позиция.

"Шпорите" губеха с 0:1 до почивката, след като Пиер-Емерик Обамеянг откри резултата в 31-ата минута. Само четири минути след началото на втората част Хари Кейн възстанови равенството. Четвърт час преди края на редовното време Хьон Мин Сон отбеляза победния гол.

"Тотнъм" записа четвърта победа от пет мача и продължава без загуба от началото на груповата фаза. Тимът на Маурисио Почетино събра 13 точки и запази аванса си от три точки пред "Реал" преди последния кръг.

Дори двата отбора да се изравнят по точки след двубоите на 6 декември, "шпорите" ще останат на върха заради по-добрите си показатели в директните мачове.

На стадион "ГСП" в Никозия "Реал" постигна най-убедителната победа в тазгодишното издание на Шампионска лига.

Кристиано Роналдо и Карим Бензема отбелязаха по два гола за успеха. По веднъж се разписаха Лука Модрич и Начо Фернандес.

Mодрич даде тон за головото шоу на "Реал" в 23-ата минута. Хърватският халф отбеляза със страхотен шут от воле от границата на наказателното поле, след като защитата на домакините не успя да изчисти добре центриране отдясно на Дани Карвахал.

В 39-ата минута гостите удвоиха аванса си след чудесна атака, която беше започната и завършена от Бензема. Французинът задържа топката не левия фланг, подаде на Тони Кроос и се втурна в атака. Германецът направи двойно подаване с Роналдо и пусна блестящ извеждащ пас към Бензема, който не пропусна, останал очи в очи с вратаря Наузет Перес.

Само две минути по-късно мадридчани стигнаха до трето попадение. Кроос центрира от корнер, Рафаел Варан насочи топката към вратата с глава, а партньорът му в центъра на защитата Начо я довкара във вратата на метър от голлинията.

До края на полувремето "Реал" имаше време за още едно попадение. Носителят на трофея организира скоростна контраатака след корнер на АПОЕЛ. Кроос направи още едно страхотно подаване през центъра за Бензема.

Французинът комбинира вляво с Роналдо. Португалецът показа липса на егоизъм и след като елиминира бранителя пред себе си, върна топката към Бензема и му осигури лесно попадение на празна врата.

Само четири минути след началото на второто полувреме се стигна до пети гол. След многоходова комбинация около наказателното поле топката стигна до Марсело, който центрира отляво за Роналдо и носителят на "Златната топка" отбеляза с глава.

В 54-ата минута португалецът отново намери път към вратата. Защитник на АПОЕЛ допусна груба грешка при опит да върне топката към вратаря. Бензема стигна пръв до нея и успя да я чукне вляво. Роналдо я догони и от трудна позиция я изпрати в опразнената врата с левия крак.

Още един отбор освен "Реал" си осигури класиране за осминафиналите днес - "Бешикташ". Турският шампион завърши 1:1 у дома срещу "Порто" и си гарантира първото място в група G. Фелипе изведе португалците напред в 29-ата минута, но в края на първото полувреме Андерсон Талиска възстанови равенството.

"Бешикташ" събра 11 точки и има аванс от четири пред "Порто" и "Лайпциг". Германският вицешампион постигна разгромна победа с 4:1 при гостуването на "Монако" и запазва шансове да атакува второто място. Френският шампион, който стигна до полуфиналите през миналия сезон, е твърдо последен с две точки.

В последния кръг "Лайпциг" посреща "Бешикташ", а "Порто" e домакин на "Монако". "Драконите" имат предимство в директните мачове с "биковете", след като спечелиха с 3:1 у дома и загубиха с 2:3 в Германия.

В група F "Манчестър сити" записа пета победа от пет мача. "Гражданите", които още в миналия кръг си осигуриха участие в директните елиминации, се наложиха с 1:0 срещу "Фейенорд" у дома след гол на Рахийм Стърлинг в 88-ата минута.

В същото време "Наполи" направи първата крачка към "невъзможното" класиране за следващата фаза. Лидерът в Серия А разгромиха прекия си конкурент за второто място "Шахтьор" (Донецк) с 3:0.

"Неаполитанци" събраха шест точки и се доближиха на три от украинците, като вече имат предимство в директните мачове. За да продължи напред, тимът на Маурицио Сари трябва да победи "Фейенорд" като гост в последния кръг и да се надява, че "Шахтьор" ще загуби у дома от "Манчестър сити".

От групите, в които се играха мачове тази вечер, единствено група Е все още не е излъчила нито един участник в директните елиминации. "Ливърпул" имаше прекрасен шанс да се класира за осминафиналите още днес, но пропиля три гола аванс срещу "Севиля".

Дневник