Четирима руски състезатели по спускане с шейни, сред които олимпийският шампион от Сочи 2014 Александър Третяков, бяха наказани доживот от Международния олимпийски комитет (МОК). Те са признати за виновни за използване на забранени стимуланти на игрите през 2014 г., съобщи МОК.

Другите трима наказани са Елена Никитина, която е бронзова медалистка от Сочи, Мария Орлова и Олга Политицина. "Всички атлети са с отнети права и не могат да бъдат акредитирани за следващите състезания и олимпийски игри", заявиха от МОК.

Титлата на Третяков е отнета, а резултатът на Никитина при жените също е анулиран. Останалите две състезателки Орлова и Политицина не се класираха сред челниците в Сочи. Резултатите им, считано от игрите в Сочи, са анулирани.

От олимпийския комитет не съобщават какви са нарушените антидопингови правила от четиримата руски състезатели.

По-рано този месец МОК наказа доживот и шестима руски ски бегачи. Това се случи след повторно отваряне на пробите от олимпийските игри в Сочи заради признанията на бившия ръководител на руската антидопингова агенция (RUSADA) Григорий Родченков за системна употреба на допинг.

"Няма никакви доказателства за тези поредни наказания. Доколкото аз знам, утре ще има изслушване на Олга Зайцева, но тези санкции вече са огласени. Не мисля, че може комисия от едва трима души да взима такива решения и да решава човешки съдби", каза руският вицепремиер Виталий Мутко, цитиран от агенция ТАСС.

Според него всички руски спортисти са шампиони за страната си и в Русия никой не вижда те да носят вина.

МОК ще обяви решението си за участието на Русия на олимпийските игри в Пьончан на 6 декември. Тогава в Лозана ще се проведе заседанието на Изпълнителния комитет.

През юли 2016 г. МОК нареди две независими комисии да направят разследване по резултатите на доклада "Макларън". Той установи системно използване на допинг от руски спортисти, подпомагано чрез програма от държавата. В момента комисиите, ръководени от Денис Осуалд и Самуел Шмид, трябва да представят резултатите от своето разследване. Комисията "Осуалд" проверява отново всички положителни проби, а "Шмид" разследва участието на служители на Министерството на спорта в прикриването на допинг нарушения.

Дневник