Жан Тод със сигурност ще бъде избран за трети път за президент на Международната автомобилна федерация (ФИА). Официалният сайт на организацията обяви, че до крайния срок за подаване на заявки не се е появил нито един друг кандидат.

71-годишният Тод оглави ФИА през 2009 г., когато смени на поста Макс Моузли, който беше начело в продължение на 16 години. През 2013 г. Тод беше избран за втори мандат, а на 8 декември ще се яви единствен на избори. Вотът ще се проведе по време на Годишната генерална асамблея на ФИА.

Според експерти следващият мандат на Тод ще бъде доста сложен, след като ФИА трябва да служи като медиатори в преговорите между новият собственик на Формула 1 "Либърти медия" и отборите. Споразумението "Конкорд" изтича през 2020 г., а някои от тимовете вече възразиха срещу готвените правила от сезон 2021. "Ферари" дори заплаши, че ще напусне спорта.

Тод е бивш автомобилен навигатор, а кариерата му продължава от 1966 до 1981 г.състезател, а след това оглавява тима на "Пежо" между 1982 и 1993 г.

Най-известен в моторспорта французинът става с "Ферари". Той е генерален мениджър на Скудерията от 1994 до 2007 г. и извежда "черните кончета" до шест световни титли при пилотите (пет с Михаел Шумахер и една с Кими Райконен) и седем при конструкторите. Под негово ръководство "Ферари" прекъсна серията си от 21 години без титла при пилотите.

Дневник