Бившият лекар на националния отбор на САЩ по спортна гимнастика Лари Насар е изправен пред присъда от 25 години, информират медиите в страната. 54-годишният лекар е обвинен от седем състезалки в сексуален тормоз най-вече по време на лечение в дома му в Лансинг, щата Мичиган, както и клиниката си.

Съдебно дело е заведено и в съседен окръг, като сигнал с подобни обвинения вече са подали 125 жени и момичета. Минималната присъда, която Насар може да получи е 25 години затвор.

"Толкова съжалявам за всички въвлечени. Това беше кибритена клечка, която се превърна в горски пожар, изгубих контрол. Моля се всеки ден за прошка, просто искам изцеление, мисля, че е време", каза Насар, цитиран от ESPN.

Последната състезателка, която обвини Насар в сексуален тормоз беше носителката на три златни олимпийски медала Габи Дъглас. "Не споделих публично преживяванията си заедно с много други неща, защото през годините бяхме принудени да си мълчим, а някои неща бяха изключително болезнени", написа 21-годишната Дъглас в "Инстаграм".

Преди месец Макайла Марони - олимпийска шампионка от Лондон 2012, също обвини Насар в сексуален тормоз. Обвинения дойдоха и от друга златна медалистка - Али Райсман.

Част от момичетата, които обвиниха бившия лекар на тима по гимнастика присъстваха на заседанието на съда в сряда. На него Насар се призна за виновен, обяснявайки, "че е проникнал в жертвите си без медицинска цел и без да има тяхното съгласие".

Защитата обжалва и иска минимална присъда от 25 години, но е възможно съдията да вкара Насар в затвора за срок от 40 години. Окончателната присъда ще бъде обявена на 12 януари, а дотогава обвиняемият остава в затвора.

"Той е убеждавал състезателките, че това е някакво легитимно лечение, което им помага. Защо ще го разпитват, той е бил с репутация за Бог на гимнастиката", твърди адвокат Анджела Повилятис.

Отделно от тази присъда, срещу Насар е повдгинато обвинение и в окръг Ийтън, където се намира елитен гимнастически клуб. Той чака присъда във федерален съд и по обвинения за разпространение на детска порнография.

Дневник