Звездата на "Барселона" Лионел Меси подписа нов тригодишен договор с каталунците, съобщиха от клуба. Нападателят ще остане на "Камп ноу" до сезон 2020-21, след като настоящият му контракт изтичаше в края на настоящата кампания.

Клаузата за откупуване в договора на Меси е 700 млн. евро и по този начин "Барселона" показва ясното си намерение, че не иска да се разделя с аржентинеца. Ако изпълни договора си докрай футболистът ще е прекарал общо 17 години в първия тим на каталунците.

Подписването на договора стана факт в събота сутрин и слага край на многобройни спекулации. В последните месеци Меси беше свързван с трансфер в "Манчестър сити" и ПСЖ, но той обвързва бъдещето си с "Барселона".

През лятото президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу заяви на няколко пъти, че бащата на футболиста Хорхе Меси е подписал новия контракт. "Ние имаме три договора: единият е с "Фондация Меси" и е подписан от брат му и баща му, имаме още споразумение за имиджовите му права, както и за трудовия договор. Той е подписан от баща му Хорхе, който има право да го направи", съобщи Бартомеу през септември.

Аржентинецът пристигна в школата на клуба през 2000 г., едва 13-годишен. Той има общо 30 трофея с тима, като е наравно с капитана на каталунците Андрес Иниеста като най-успешни играчи на "Барселона".

Меси е голмайстор №1 в историята на "Барселона" с 523 гола във всички турнири. Той дебютира за мъжкия тим през сезон 2004-05. С "Барселона" Меси е осем пъти шампион на Испания, пет пъти носител на Купата на Краля и шест пъти на Суперкупата на Испания. Четири пъти триумфира в Шампионската лига, три пъти за Суперкупата на Европа и три пъти в световното клубно първенство.

Аржентинецът е и трети по мачове за клуба с 602, след Иниеста с 645 и Шави Ернандес, който е с 767.

Преди ден Меси получи "Златната обувка" за голмайстор на Европа. Тя е четвърта за него, като по този показател аржентинецът се изравни с Кристиано Роналдо. Освен това Меси има и пет "Златни топки", с което е рекордьор в историята на футбола.

Dnevnik.bg