Едва пет от 20-те клуба във Висшата лига до момента са публикували годишния си финансов отчет, но всички те регистрират рекордни цифри. "Арсенал", "Стоук сити", "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед" и изпадналият "Хъл сити" са отчели общо 141.8 млн. паунда печалба преди плащането на данъци.

Тепърва своят доклад ще публикуват "Челси", "Ливърпул" и "Тотнъм" от другите големи клубове. Според експертите дори и не всички да регистрират печалба, то абсолюният рекорд от 187 млн. паунда ще бъде достигнат и надминат. Тази печалба беше регистрирана за финансовата 2013-14 година, но според Deloitte тази година цифрата може би ще бъде в региона на четвърд милиард паунда.

Сериозна печалба се смята, че ще отчете "Лестър", който беше шампион на Висшата лига през 2016 г., а след това достигна до четвъртфинал в Шампионската лига. "Лисиците" заработиха 81.7 млн. евро от участието си в европейските турнири.

Генерално за клубовете разликата с предходните 12 месеца е огромна, след като за финансовата 2015-16 година 20-те участника от Висшата лига имаха обща загуба от 94.5 милиона. Това не е изнанада, защото реално от сезон 2016-17 влезе в сила новит договор за телевизионните права. Именно той гарантира рекордни приходи на всеки един от тимовете, състезаващи се в елита.

Приходите, които преди година бяха общо 1.93 млрд. паунда сега най-вероятно ще са в рамките на 2.7 млрд., прогнозира Deloitte. Централизирано ще се разпределят 2.4 млрд., а това е равно на увеличение от 38 млн. паунда за всеки клуб.

От тези, които досега са публикували своите доклади с най-голяма регистрирана печалба е "Манчестър юнайтед" – 56.5 млн. паунда, пред "Арсенал" с 44.6. Въпреки, че изпадна от елита "Хъл сити" има печалба за финансовата година от 35.7 млн. паунда.

Dnevnik.bg