Пилотът на "Мерцедес" Валтери Ботас спечели квалификацията за Гран при на Абу Даби, последен 20-и кръг от сезона във Формула 1. Финландецът се справи със своя съотборник Люис Хамилтън, като завъртя обиколка за 1.36.231.

Това е втори пореден полпозишън за Ботас, който стартира от първата позиция и в предишното състезание в Бразилия. Зад него и Хамилтън се нареди Себастиан Фетел, а четвърти ще потегли Даниел Рикардо с "Ред Бул".

"Много е трудно да се пребориш с Люис в квалификация, но нещата се подобриха за мен в течение на уикенда. Успях да взема максимума от колата и намерих време в някои завои. Надявам се този път да не изпускам старта и да ме изпреварят", каза Ботас.

За четвърти път, откакто премина в "Мерцедес" финландецът ще стартира от полпозишън. Той го направи в Бахрейн, Австрия и Бразилия. Само веднъж обаче Ботас успя да завърши първи, това стана на "Ред Бул ринг", а в "Сахир" и "Интерлагос" победата грабна Фетел.

В течение на целия уикенд "Мерцедес" доминираше над "Ферари", а в квалификацията надмощието на Ботас и Хамилтън беше осезаемо. Фетел изостана на 0.546 секунди от финландеца, но от Скудерията се надяват в състезателни условия да се доближат.

Кими Райконен беше по-бърз от съотборника си, но в последната част допусна грешки и ще стартира едва пети в неделя. Топ 10 допълниха Макс Верстапен, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Естебан Окон и Фелипе Маса, който ще стартира за последен път във Формула 1.

Състезанието за Гран при на Абу Даби е в неделя от 15 ч. българско време.

Dnevnik.bg