Шампионът на Бундеслигата "Байерн" допусна втора загуба за сезона и първа след завръщането на Юп Хайнкес на треньорския пост. Баварците отстъпиха с 1:2 при гостуването си на "Борусия" (Мьонхенгладбах) в едно от класическите дербита на германския футбол.

Двубоят предложи много интрига и много интересни моменти. Първата част беше много слаба за шампионите и "Борусия" се възползва максимално. С попаденията на Торган Азар и Матиас Гинтер домакините си осигуруха комфортен аванс.

След почивката на терена имаше един отбор, а "Байерн" върна един гол чрез Артуро Видал, но това не се оказа достатъчно.

След пет поредни победи под ръководството на Хайнкес баварците отстъпиха. Те обаче остават лидер в класирането, с 29 точки и имат три повече от "РБ Лайпциг". Тимът от Мьонхенгладбах се върна в четворката, като има 24 точки, колкто и "Шалке".

Дербито започна много тежко, след като още в 10-ата минута домакините трябваше да правят принудителна смяна. Съотборниците Яник Вестергоорд и Кристоф Крамер се сблъскаха във въздуха и германският национал не можа да продължи.

Той остана да лежи на тревата и се наложи да бъде откаран в болница, за да му бъдат направени прегледи, а на негово място влезе Тони Янчке.

"Байерн" имаше тотално преимущество през първата част, контролираше топката и имаше повече пасове, но гостите срещнаха много добре организиран противник.

"Борусия" имаше едва 36% притежание на топката, но това не пречеше на тима на Дитер Хекинг.

Черно-белите нанесоха своя удар в края на първото полувреме и в рамките на пет минути вкараха два гола. Първо в 39-ата минута Торган Азар спечели дузпа, след като Никлас Зюле игра с ръка в наказателното поле.

Белгиецът застана зад топката и въпреки, че Свен Улрайх отгатна удара му, не можа да спре топката – 1:0.

Минута преди края на редодвното време многоходова акция на домакините доведе до втори гол. Тя започна от Рафаел на фланга, Азар намери капитана Ларс Щиндъл в наказателното поле, а той подаде към непокрития Матиас Гинтер.

За халфа нямаше никакъв проблем да удвои аванса на "Борусия". Така само с пет удара през първата част домакините успяха да отбележат два гола срещу шампиона.

Юп Хайнкес потърси мигновена промяна, пускайки Кингсли Коман, както и младока Марко Фридъл, който направи дебют в Бундеслигата.

През втората част надмощието на "Байерн" беше тотално. "Борусия" се прибра в собствената си половина и приемаше играта дълбоко в полето си. Хората на Дитер Хекинг играеха много рядко с топката, като единствено Азар стоеше в предни позиции, чакайки пасове.

Положенията за гостите следваха едно след друго, а за капак в 65-ата минута Коман удар и страничния стълб, след което Ян Зомер се намеси и улови. Десетина минути по-късно вратарят на Гладбах нямаше шанс и капитулира.

След изпълнение на корнер Вестергорд се извиси и изчисти, но ударът на Артуро Видал мина през купа от играчи и изненада Зомер - 2:1.

До края на двубоя "Байерн" имаше още няколко добри възможности, но защитата на домакините издържа. В края Вестергоорд дори изби от голлинията.

Dnevnik.bg