Международната федерация по лека атлетикa (IAAF) удължи наказанието на руската федерация (VFLA), която е с отнет лиценз. Това се случи на среща на Съвета на IAAF в централата на организацията в Монако. Заради наказанието на руската лекоатлетическа федерация руски спортисти не могат да представляват страната в международни състезания.

IAAF обаче съобщи, че и занапред ще позволява на руски атлети да се състезават под неутрален флаг. Така беше и на световното първенство в Лондон през лятото.

Членството в VFLA в IAAF беше спряно преди две години след големия допинг скандал, който избухна в руския спорт. Стъпки към възстановяването на правата бяха направени от всички страни, а IAAF назначени и работна група, ръководена от норвежката Руне Андерсен. Тя следеше за изпълняване на точките, начертани от Световната федерация и от Световната антидопингова агенция.

"Заради отказа на WADA да възстанови правата на Руската антидопингова агенция (RUSADA) ние няма как да възстановим членството на руската федерация", съобщиха от IAAF.

Това доведе до остра реакция от Русия и най-вече от президента на руската федерация Дмитрий Шляхтин.

"VFLA съжалява много за това решение, ние не сме съгласни с него и смятаме, че не ни се дава шанс да изчистим името си. Тези състезатели, които са подали молби да се състезават под неутрален флаг, ще продължат да го правят, но аз съжалявам за всички като цяло. Ние сме готови да изпълним всички условия и да върнем славата на руската атлетика", каза Шляхтин.

Той уточни, че все още не знае дали ще има обжалване, но юристите на руската федерация вече преглеждат решението.

Преди ден президентът на Международната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу изрази желание Русия да се завърне в семейството на IAAF. "Аз имам собствено мнение, но трябва да се вземе предвид какво смята съветът. Както знаете, става дума за цялостен процес, имаме си независима работна група, чиято работа е много важна", каза лорд Коу.

Dnevnik.bg