Пилотът на "Мерцедес" Валтери Ботас спечели състезанието за Гран при на Абу Даби, последен старт за сезона във Формула 1. Финландецът стартира от полпозишън и не изпусна лидерството нито за момент. Той завърши с почти четири секунди пред съотборника си и четирикратен световен шампион Люис Хамилтън.

За четвърти път през сезона "Мерцедес" постига двойна победа. В предишните три случая победител беше Хамилтън, а Ботас беше втори – Канада, Великобритания и Италия.

Зад пилотите на "Мерцедес" се нареди Себастиан Фетел, който имаше безоблачно състезание. В края на дистанцията той имаше по-добро темпо от лидерите, но нямаше за кога да ги настигне.

"Цялото състезание мина идеално за нас, за мен победата е много важна и се чувствам много добре. Поздравления за Люис за прекрасната година и за титлата и за Себастиан, който е втори. Надявам се през следващия сезон да съм по-напред", каза Ботас след финала.

Финландецът описа първата си година при световните шампиони като много успешна и емоционална.

"Мерцедес" завършва годината с 12 успеха (девет за Хамилтън и три за Ботас) и се доказа като най-успешния отбор след въвеждането на турбохибридните мотори през 2014 г. За последните четири сезона германският производител печели неизменно титлата при пилотите и конструкторите.

Състезанието не беше толкова интересно и вълнуващо въпреки че липсваше интрига за челните позиции. Ботас стартира прекрасно, а Хамилтън не предприе рискове в първия завой. Даниел Рикардо опита няколко атрактивни ходове и изпревари Кими Райконен, а по-вълнуващо беше в средата на колоната.

До финала стигнаха 18 болида, като единствено Рикардо и Карлос Сайнц отпаднаха заради технически дефекти.

Топ 10 допълниха Кими Райконен, Макс Верстапен, Нико Хюлкенберг, Серхио Перес, Естебан Окон, Фернандо Алонсо и Фелипе Маса, който взе точка в последния си старт във Формула 1.

Шестата позиция на Хюлкенберг донесе на тима му "Рено" шесто място в класирането при конструкторите и над 6.5 млн. евро повече от наградния фонд за френския отбор.


Dnevnik.bg