"Манчестър сити"  премина през едно от най-трудните си изпитания от началото на сезона, но се справи при гостуването на новака във Висшата лига "Хъдърсфийлд". "Гражданите" взеха двубоя с 2:1, след като трябваше да правят обрат. "Териерите" откриха в края на първата част след автогол на Отаменди, а Агуеро в 47-ата и Стърлинг в 84-ата минута донесоха победата на лидера.

Те поставиха и куп рекорди, успехът е 11-и пореден във Висшата лига и осми пореден като гост. Във всички турнири "гражданите" имат 18 поредни победи. Те подобриха и клубния си рекорд без загуба, след като вече 21 мача във Висшата лига са без поражение.

"Сити" възстанови аванса си от осем точки на върха в класирането пред "Манчестър юнайтед".

"Гражданите" записаха и най-успешния старт в историята на Висшата лига, след като никой отбор не е започвал с 12 победи и едно равенство в първите си 13 двубоя.

"Заради такива мачове Висшата лига е толкова специална. Беше много трудно, двубоят беше много физически, те се отбраняваха с 10 човека, бяха много стабилни, но ние бяхме по-добри. Мисля, че заслужавахме да вкараме един или два гола преди почивката, но вместо това не ни вкараха", каза Гуардиола след двубоя.

Испанският мениджър уточни, че е останал впечатлен от публиката в Западен Йоркшир, която не спря да подкрепя любимците си.

"Аз съм сигурен, че тази загуба ще спре някога и ще загубим. Но е важно как ще реагирам след това и как ще продължим да играем в момента. Знам, че сега имаме 11 поредни победи, доволен съм разбира се, днес бяхме близо до това да загубим", каза още мениджърът на "гражданите".

"Сити" тотално доминираше от първата минута, но двубоят се игра в много динамично темпо. Подрепяни от феновете на своя "Джон Смит’с" футболистите на "Хъдърсфийлд" се бориха геройски за всяка една топка. Единствената идея на домакините обаче беше как да се отбраняват и те не мислеха за никакви атакуващи действия.

След като по-рано през сезона победи "Манчестър юнайтед", тимът на Дейвид Вагнер предложи ново много стабилно представяне и показа, че може да създава проблеми на най-големите отбори в лигата.

Страхотни пропуски направиха Серхио Агуеро и Стърлинг, които на няколко пъти бяха извеждани на отлични позиции, но или вратарят Льосъл се справяше или мерникът на "гражданите" беше неточен.


При най-доброто положение Агуеро сам си отвори пространство за изстрел, но в последния момент Шиндлер с отличен шпагат изби топката, а след двоен рикошет тя излезе и в аут.

Без да отправи нито един точен удар преди почивката "Хъдърсфийлд" шокиращо поведе срещу кандидат шампиона. "Териерите" стигнаха до два последователни корнера, които доведоха до смут в отбраната на гостите. При първия 44-ата минута Венсан Компани за малко не си отбеляза автогол, но топката излезе в нов ъглов удар.

Последва ново хубаво центриране, Шиндлер отклони топката, тя рикошира рамото на Отаменди и влетя в мрежата на Едерон – 1:0.

През първите 45 минути надмощието на "гражданите" беше огромно. Тимът на Пеп Гуардиола имаше 77% притежание на топката и отрпави осем изстрела, но не успя да се разпише. За първото полувреме домакините си подадоха топката едва 106 пъти.

"Сити" започна агресивно от самото начало на втората част и още преди да изминат и 60 секунди от подновяването на играта, получи отлична възможност. Рахийм Стърлинг нахлу в наказателното поле и беше съборен от Малоун.

Серхио Агуеро застана зад топката и с хладнокръвен удар по тревата отбеляза своя 180-и гол за "Сити". Аржентинецът вкара осмо попадение в последните си осем мача срещу тимове, които току що влизат във Висшата лига.

Ранното попадение не промени по никакъв начин плановете на "Хъдърсфийлд" и Дейвид Вагнер, "териерите" бяха плътно прибрани в собствената си половина и чакаха грешка на лидерът. "Сити" пък обсади вратата на Льосъл, но не се виждаше как може да пречупи домакините.

В един период гостите опитваха единствено с изсипани топки към Агуеро, който обаче нямаше никакъв шанс да се пребори с високите защитници.

За последните 10 миути Гуардиола пусна на терена и Габриел Жезуш, изваждайки Компани. "Сити" рискува максимално и буквално натика "Хъдърсфийлд" в собственото му наказателно поле. Голът се печеше и той падна случайно, както попадението на "териерите".

Атака започнала от Де Бройне завърши с удар на Жезуш, блокиран от Льосъл, но топката рикошира в тялото на Стърлинг и влезе в мрежата за втори път.

Английският национал отбеляза осмото си попадение във Висшата лига от началото на сезона и 12-о във всички турнири.

След края на двубоя Раджив ван ла Пара от домакините беше изгонен с директен червен картон, след като започна да се блъска с Лирой Сане, а нападателят на "Сити" получи само жълт картон.

"Арсенал" се върна в Топ 4

"Арсенал" спечели драматично гостуването си на "Бърнли" с 1:0 след гол от дузпа на Алексис Санчес в добавеното време. Двубоят се превърна в повторение на срещата на "Емиратс" от миналия сезон, когато "артилеристите" спечелиха с гол на чилиеца пак от дузпа в 98-ата минута.

Освен това за трети път поред "Арсенал" печели срещу виненочервените с гол в добавеното време. Трите точки позволиха на "артилеристите" да се завърнат в Топ 4, събирайки 25 точки. "Арсенал" има с една повече от "Тотнъм", който в събота завърши 1:1 с "Уест Бромич албиън" у дома.

Мениджърът Арсен Венгер не можеше да разчита на Месут Йозил, който се разболя преди мача, а на негово място започна Алекс Иуоби. Това отне от мощта на тима в предни позиции и за 90 минути "Арсенал" отправи само един точен изстрел, но ударът на Александър Лаказет беше спасен лесно.

Противно на очакванията Петър Чех беше по-заетия вратар от двамата и трябваше да прави две ключови спасявания в течение на двубоя, за да задържи своя тим в срещата. "Арсенал", който преди мача имаше само четири точки като гост, беше близо до това да продължи със слабите си представяния далеч от дома.

"Бърнли" се защитаваше прекрасно и заслужаваше поне точка от мача, но в последната минута Джеймс Тарковски задържа Аарън Рамзи в наказателното поле и съдията Лий Мейсън посочи бялата точка.

Санчес стреля в долния десен ъгъл на вратаря Ник Поуп и отбеляза третото си попадение за сезона. Той се разписа за втори пореден мач. Освен това "Арсенал" спечели шести двубой, в който чилиецът и Лаказет стартират заедно на терена.

През първото полувреме не намерихме нашия ритъм и не намерихме играта си, но мисля, че на почивката напривихме нужните корекции. След това беше въпрос на търпение и на добър последен пас. Разбира се не мога да отрека, че имахме късмет", каза след двубоя Арсен Венгер.

Dnevnik.bg