Полицията да охранява футболните мачове, а не частни фирми - това настоява спортният министър Красен Кралев. Той заяви, че ще търси среща с министъра на вътрешните работи и с ръководството на Българския футболен съюз след хулиганските прояви на мача между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА.

"Трябва да има край. Това са брутални кадри, изключително неприятен инцидент. Да не говорим, че сме 21-ви век и все още не можем да се справим с футболното хулиганство. Малко хора знаят, че този двубой не е бил охраняван от полицията, а от частна фирма. Това не се случва за първи път. Има проблем и ще се намесим, за да бъде решен. Абсолютно задължително е тези мачове да се охраняват от полицията", каза Кралев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"От друга страна, футболните клубове се оплакват, че цените са непосилни за тях, и наемат частни фирми срещу по-малка сума. Те очевидно не могат да се справят, след като виждаме това. Това не е първият случай в България. Затова стадионите стоят полупразни. Защото няма как родителите да си водят децата на мач заради такива индивиди", добави спортният министър.

Шефът на областната дирекция на МВР Пловдив Антон Илков каза, че "Локомотив" (Пловдив) не е искал охрана от полицията на двубоя въпреки неговия рисков характер. За домакинските срещи на черно-белите се грижи частна охранителна фирма, а органите на МВР обезопасяват региона около стадиона.

Илков посочи, че провокацията е тръгнала от привърженици на "Локомотив", като в основата са двама руски граждани. Още 11 души са задържани след масовото сбиване.

"Този експеримент с частните фирми трябва да спре, защото очевидно не могат да се справят. Футболното хулиганство е специфична материя и без да има респект от страна на органите на реда, не би трябвало да се случва", добави Кралев.

Дневник