Националната баскетболна асоциация (НБА) е спортната лига, която дава най-високите средни заплати, показва проучване на Sport Intelligence в отборните спортове. То обхваща 465 професионални спортни тима от 29 различни лиги от 16 страни. Представени са девет различни спорта и 9816 състезатели.

Средно тимовете от НБА плащат по 7.1 млн. долара годишна заплата. Сред футболните лиги в света №1 е Висшата лига на Англия, в която средната заплата е 2.64 млн. долара на сезон. Това означава, че средната заплата в Премиършип вече надхвърля 50 хиляди лири седмично за първи път в историята.

За 2017 г. отборът с най-високите годишни заплати е "Оклахома сити тъндър" от НБА. "Гръмотевиците" правят скок от 33-ото място, което заемаха преди 12 месеца. Тогава 15-те им регистрирани играчи взимаха 90 млн. долара годишно или средно по 6 млн. В момента съставът на "Оклахома" е от 14 души с общи заплати 130 млн. долара (почти 9.3 млн. долара средно).

Сериозният прогрес на "гръмотевиците" се дължи от новия договор на лидера на тима Ръсел Уестбрук и привличането на други две големи имена – Кармело Антъни и Пол Джордж. Гардът Уестбрук подписа нов супер максимален договор от 205 млн. долара за пет години.


През миналата година №1 беше "Кливланд кавалиърс", който сега заема втората позиция. Тимът на Леброн Джеймс плаща средно по малко под 9 млн. долара на своите играчи.

В Топ 10 (виж таблицата) има само три футболни отбора. Това са "Барселона" (4-о място), ПСЖ (5-о място) и "Реал" (Мадрид), който заема девететата позиция. И трите клуба бележат скок, при каталунците той е едно място, при ПСЖ е най-сериозен – от 35-о до петото, а при "Реал" от 19-о до девето.

Освен "Барселона", ПСЖ и "Реал" още три тима се класират в Топ 30. Това са лидерите във Висшата лига "Манчестър сити" и "Манчестър юнайтед", както и "Байерн" (Мюнхен). "Червените дяволи плащат средно по 6.813 млн. долара на звездите си и заемат 23-о място. С една позиция по-назад е "Сити" и средно по 6.806 млн. долара. "Байерн" е 27-и с 6.739 милиона.

Общо 22 тима от НБА влизат в челните 30 на класацията и само осем от Лигата не са сред челниците. С най-ниските средни заплати е "Чикаго булс" - 4.29 млн. долара, който заема 60-о място. Отборите от САЩ преобладават в челните 30 и освен тези от баскетболната лига има два от Мейджър лийг бейзбол (МЛБ). Това са "Детройт тайгърс" (22-и с 6.9 млн.) и "Чикаго къбс" (28-и с 6.54 млн.).

Дневник