Евертън" може и да не се представя силно във Висшата лига на Англия и да е малко над зоната на изпадащите, но бъдещето на клуба изглежда обещаващо. "Карамелите" обявиха, че са осигурили парцел, на който да постоят новия си стадион. Става въпрос за място около дока Брамли Мур в северната част на пристанището на Ливърпул.

Договорът е подписан от дъщерното дружество на клуба Everton Stadium Development Ltd. Неговият срок е 200 години и земята се отдава под наем на "карамелите". Робърт Елстоун, главен изпълнителен директор на "Евертън", заяви, че лизинговият договор е от ключово значение за следващото ниво на планиране.

"Управлението на обекта е от съществено значение, за да можем да продължим напред с следващите етапи на проекта - финализиране на споразумението с градския съвет за финансирането на проекта и подготовка за подаване на заявление за планиране. Надяваме се да завършим и двете стъпки догодина", каза Елстоун.

Независимият експертен доклад показва, че строежът на нов стадион ще даде тласък на местната икономика от 1 млрд. паунда. Освен това ще бъдат създадени 15 хиляди нови работни места. Строежът на стадион е част от голям проект, наречен Liverpool Waters. Това е комплекс край река Мърси, който ще включва развлекателни съоръжения, търговски и жилищни сгради.

Вече са предоставени разрешения за планиране за пристанищата Princes Dock и Central Dock, включително планове за нов круизен терминал и редица жилищни комплекси. Стадионът се разглежда като катализатор за повече инвестиции и работни места.

"Евертън" иска да се премести на ново съоръжение с капацитет между 50 и 55 хиляди места. Цената на проекта е около 300 млн. паунда, а от "Евертън" планират да отворят 12 хиляди работни места за местните жители. Плановете на "карамелите" са да започнат строежа през 2018 г., а за сезон 2021/22 тимът да се премести в новия си дом.

Първоначално планът за нов стадион беше част от кандидатурата на града за кандидат домакин на игрите на Британската общност през 2022 г. В крайна сметка обаче Бирмингам спечели наддаването.

"Евертън" играе на сегашния си стадион "Гудисън парк" от 1892 г.

Дневник