Българският национален отбор по баскетбол постигна победа във втория си мач от световните квалификации като надигра драматично Исландия като гост със 77:74. Успехът дойде изключително трудно, като едва в последната четвърт съставът на Любомир Минчев успя да поведе и да задържи аванса си. Българският тим имаше големи проблеми при стрелбата, но показа характер, за да стигне до победата.

Националите се изравниха с Финландия на второто място с по една победа и една загуба. Водач в група F е Чехия, който има две победи от два мача. По-рано днес чехите се справиха с Финландия 64:56.

През първото полувреме българският тим се представи слабо и губеше с осем точки след 21:17 и 22:18 за домакините от Исландия. През втората част момчетата на Любомир Минчев се представиха много по-добре, затегнаха сериозно защитата и разликата веднага се усети.

Третата четвърт приключи при равенство 18:18 и така всичко трябваше да се реши в последните 10 минути. В тях отлично се проявиха Павел Маринов, Станимир Маринов и Чавдар Костов, които поведоха отбора.

След поредица от силни защити България поведе за първи път в резултата 2:51 минути преди финалната сирена след тройка на Костов. После исландците не знаеха как да реагират и само 16 секунди преди края България получи златен шанс да реши всичко, след като Павел Маринов застана на наказателната линия при три точки аванс.

Той обаче изпусна и двата си изстрела и се стигна до нови драматични моменти. Първо Александър Везенков реализира два пъти от линията за фаула, а после Исландия намали изоставането си само на една точка след точни изпълнения на Кони Йонсон и Хилнасон.

За финал Везенков вкара още два пъти от линията и донесе успеха на България.

Павел Маринов завърши като водещ реализатор с 18 точки, а Александър Янев добави 16. Чавдар Костов, който изигра много силно второ полувреме завърши с 13.

Дневник