Вълната от наказания в руския спорт продължава с петима нови участници от зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Международният олимпийски комитет, който преди това анулира резултатите на 14 руски спортисти, които се участваха на игрите, сега увеличи броя им до 19. Последните включени имена в списъка на наказаните доживот са Сергей Чудинов, Алексей Негодяло, Дмитрий Труненков, Яна Романова и Олга Вилухина.

Труненков и Негодяло бяха част от четворката на Русия, която спечели златен медал в бобслея вСочи. Романова и Вилухина пък взеха сребро с щафетата на 7.5 км в биатлона. Това са поредните доживотни наказания в резултат на мащабното разследване след доклада "Макларън" за използване на системен допинг в руския спорт.

Межувременно МОК обяви мотивите да накаже доживот златния олимпийски медалист от Сочи в ски бягането Александър Легков. В решението се казва, че Дисциплинарната комисия е "събрала всички парченца от пъзела, които са липсвали досега". Според МОК спортистът "се е опитал да твърди, че от доклада на Макларън не може да се извлекат никакви доказателства", то разследването "е стигнало до различно заключение".

Олимпийският комитет добавя, че според него авторитетът на автора на доклада професор Ричард Макларън, е "безспорен" и "може да разчита на неговите констатации".

В началото на седмицата Русия обяви, че ще предприеме стъпки за защита на интересите на своите спортисти, които бяха дисквалифицирани от игрите в Сочи. "Основното нещо е да се вземат постоянно и енергично всички възможни мерки за защита на нашите законни интереси и законните интереси на нашите спортисти заедно с международни спортни организации", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Човек трудно може да открадне победа, която вече е спечелена, особено победа, която ще остане завинаги на нашите спортисти".

МОК подложи на повторни проверки руските спортисти, участвали в Сочи, след разкритията на бившия шеф на руската антидопингова агенция (RUSADA) Григорий Родченков. Скандалът в Сочи е част от по-широка допингова афера, която доведе до отнемането на лицензите на RUSADA, лекоатлетическата федерация и параолимпийския комитет.

Отношение по въпроса взе и руският президент Владимир Путин. По време на чествания на Параолимпийския комитет на страната, държавният глава, изпрати специална телеграма. В нея той заяви, че ще отстоява правата на всички наказани руски федерации на най-високо ниво.

Параолимпийският комитет e един от санкционираните, заедно с олимпийския комитет на Русия и федерацията по лека атлетика. И трите организации в момента са с отнет лиценз.

МОК заяви, че ще вземе окончателно решение за участието на Русия на зимните олимпийски игри в Пьончан, в началото на следващия месец. Това ще се случи по време на заседанието на Изпълнителния комитет на 5 и 6 декември в Лозана.

Наказаните руски спортисти

Олимпийски шампиони: Александър Легков (50 км ски бягане), Алексей Негодяло и Дмитрий Труненков (четворка бобслей), Александър Третяков (скелетон), Александър Зубков (двойка и четворка бобслей);

Сребърни медалисти: Олга Фаткулина (бързо пързаляне с кънки), Яна Романова и Олга Вилухина (биатлон), Максим Вилегжанин (50 км ски бягане), щафетата по ски бягане 4х10 км, отборът в спринта ски бягане класически стил;

Бронзови медалисти: Елена Никитина (скелетон);

Други: Евгений Белов, Юлия Иванова, Алексей Петухов, Евгения Шаповалова (ски бягане), Сергей Чудинов, Мария Орлова, Олга Потилицина (скелетон), Олга Стулнева (бобслей), Александър Румянцев (бързо пързаляне с кънки).

Дневник