Руските хулигани, които бяха посочени като отговорни за масовото сбиване между фенове на "Локомотив" (Пд) и ЦСКА по време на футболния мач през уикенда, не са били акредитирани като журналисти. Това обявиха официално от пловдивския клуб, който беше домакин.

Руският гражданин Максим Серьогин, известен като Максим Тук, и негова група се озоваха на пистата на стадион "Локомотив" в края на първата част, което беше последвано от нахлуване на двете агитки. Според една от версиите за инцидента, която още не е доказана, Тук е излязъл на пистата около терена, след като е показал журналистическа карта на стюардите от охранителната фирма, която пазеше двубоя. Той е съобщил, че снима филм за футболните фенове.

"При нас не е постъпвала заявка за издаване на акредитация от чуждестранни медии или журналисти. Как и откъде въпросното лице се е озовало на трибуните, а после и на пистата, ние като пресцентър няма как да знаем, но той не е имал издадена акредитация", съобщиха от пресслужбата на "Локомотив" пред "Дневник".

Максим Тук е ръководител на групата "Банда Тука" - фракция на най-запалените фенове на "Спартак" - Москва. Често тя се включва в организирани ръкопашни схватки между фенове. Тук поддържа видеоканал в интернет, в който разказва за ултрас културата. Все още не е ясно откъде се е сдобил с карта, която му позволява да слиза на пистата на стадиона.

След двубоя в неделя шефът на областната дирекция на МВР Пловдив Антон Илков обяви, че провокаторите от "Локомотив" са двама руски граждани, които бяха сред задържаните.

Привърженици припомнят, че при предишно посещение на руснаците в България се стигна до масово сбиване между фенове на пловдивските "Ботев" и "Локомотив" на магистрала "Тракия".

Дневник