Капитанът на "Ювентус" Джанлуиджи Буфон спечели наградата за най-добър футболист в Серия А за изминалия сезон. Вратарят получи приза на традиционната галавечер, на която бяха отличени най-заслужилите играчи в отделните категории.

Наградата се връчва от 1997 г., а в 20-годишната ѝ история Буфон е първият вратар, който печели. Той е осмият различен футболист на "Ювентус", който е избран за №1, след Зинедин Зидан, Давид Трезеге, Павел Недвед, Фабио Канаваро, Андреа Пирло (3 пъти), Карлос Тевес и Леонардо Бонучи.

В последните шест сезона, в които "бианконерите" са шампион на Италия, неизменно играч на клуба от Торино е избиран и за №1 през сезона.

"Това е огромна чест, защото се нареждам сред някои от най-големите имена в италианския футбол. Разбира се, това е и доста голяма отговорност - да получиш наградата към края на кариерата си", каза Буфон. Той не отхвърли възможността да се завърне в националния отбор, въпреки че обяви оттеглянето си от "Скуадра адзура" след провала в квалификациите за световното първенство.

"Взех си почивка от националния отбор. Вече съм на 39 години, но винаги съм бил като войник за националния и за "Ювентус". Аз никога няма да дезертирам, готов съм и на 60 години да се отзова, ако има нужда от мен. Това е идеята – да се бориш за своята родина. Догодина има приятелски мачове, така че мога да играя в тях", добави Буфон.

Сред отбора на годината отново доминираше шампионът "Ювентус", представен от седем футболисти. Освен Буфон това бяха Дани Алвеш (сега в ПСЖ – бел. ред.), Леонардо Бонучи (сега в "Милан"), Алекс Сандро, Миралем Пянич, Гонсало Игуаин и Пауло Дибала. "Наполи", който през този сезон води в Серия А, има трима представители – Калиду Кулибали, Марек Хамшик и Дрийс Мертенс, а "Рома" с един – Раджа Наинголан.

Треньор №1 за сезон 2016-2017 стана Маурицио Сари, който изведе "Наполи" третото място и участие в групите на Шампионската лига.

Dnevnik.bg