Бронзовата медалистка от Рио 2016 с ансамбъла по художествена гимнастика Християна Тодорова стана лице на инициативата "София 2018 – европейска столица на спорта". Официалният старт на кампанията ще бъде даден събота от 18 часа със спектакъл в зала 1 на НДК. Бившата гимнастичка ще бъде водеща на церемонията.

"За мен е голяма чест бъда лице на кампанията. Спортът не е само здраве и дисциплина, но е и начин на живот. Знам колко е важно един млад човек да бъде активен и да води здравословен начин на живот. Надявам се това да подтикне младите хора да се грижат повече за себе си", каза Тодорова на пресконференция по случай 75-годишнината от откриването на Националната спортна академия (НСА).

По време на спектакъла в събота президентът и основател на организацията "Европейски столици и градове спорта" Джан Франческо Лупатели ще връчи знамето за европейска столица на спорта на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Фъндъкова ще бъде придружена от носители на олимпийски медали, сред които Стефка Костадинова, Тереза Маринова, Екатерина Дафовска, Евгения Раданова и други.

Спектакълът е част от тържествата по случай 75-ата годишнина на НСА. В петък и събота ще се проведе международен научен конгрес "Приложни науки в спорта". Събитието ще бъде открито в 10 часа в петък в аула "Максима". Специален гост ще бъде боксьорът Кубрат Пулев.

"Нашата идея е да срещнем хората, които вземат решения в областта на спорта на различно ниво, с тези, които реално превръщат тези идеи в практиката. Искаме да направим следващата крачка, а именно този мост между науката и практиката. Надявам се, че ще се получи едно добро научно събитие", заяви заместник-ректорът по научната и международната дейност в НСА Татяна Янчева.

В научния конгрес са заявени и публикувани 160 доклада. Янчева допълни, че на събитието ще присъстват чуждестранни гости от Русия, Украйна, Индия, Португалия, Италия, Сърбия, Македония, Албания, Чехия, Словения и др.

Dnevnik.bg