С гол №195 на Мартин Камбуров в елита на българския футбол "Берое" измъкна точка при гостуването на "Ботев" в Пловдив. 37-годишният нападател влезе като резерва и се разписа в 83-ата минута, за да заличи аванса, който Лъчезар Балтанов даде на домакините през първото полувреме.

Камбуров излезе еднолично на третото място във вечната голмайсторска листа на българското първенство. Той изпревари с един гол Динко Дерменджив, а пред него остават само Наско Сираков (196) и Петър Жеков (253).

"Берое" събра 31 точки и запазва четвъртото място в Първа лига. Старозагорци се доближиха на една точка от третия "Левски" и остават на три точки пред "Ботев". "Канарчетата" записаха десети пореден мач без загуба, но и четвърто последователно равенство с резултат 1:1.

"Ботев" беше по-добрият отбор в този мач и пропусна няколко страхотни възможности да реши всичко в своя полза с второ попадение. След изравняването пловдивчани все пак стигнаха до втори гол. Той обаче беше отменен заради изключително спорно нарушение срещу вратаря Душан Перниш.

Пловдивчани бяха ощетени и в края на първото полувреме, когато Кохей Като удари без топка в лицето Доде Ндонгала. Реферът Стефан Апостолов и помощниците му подминаха ситуацията.


Двубоят на стадиона в кв. "Коматево" започна с равностойна игра и без реални възможности за гол. В 25-ата минута защитникът на "Ботев" Цветомир Панов игра с ръка в наказателното си поле при опит на Педро Еуженио да го преодолее. Апостолов отсъди дузпа, а Мартин Райнов се зае с изпълнението. Неговият удар обаче беше спасен от Иван Чворович.

След тази ситуация "Ботев" заигра по-добре и откри резултата в 35-ата минута. Неделев изненада Перниш с директен шут от пряк свободен удар от голяма дистанция. Вратарят на "Берое" изби лошо топката и позволи на Балтанов да направи добавка отблизо.

В последните секунди на първата част японецът Като удар с лакът в лицето Ндонгала край тъчлинията. Реферите обаче не реагираха по никакъв начин на ситуацията. Футболистът на "Ботев" получи медицинска помощ, след което се завърна в игра.

Второто полувреме предложи много по-интересни ситуации. "Ботев" имаше категорично превъзходство и създаде страхотни възможности за второ попадение. Те обаче бяха пропилени с лека ръка.

В 63-ата минута поредица от грешки в защитата на "Берое" позволи на Балтанов да изведе Фернандо Виана очи в очи с Перниш. Нападателят на "Ботев" обаче стреля право в тялото на вратаря.

Само минути по-късно и Ндонгала се озова зад защитата след подаване на Неделев. Френското крило отправи точен удар по диагонала с левия крак, но Перниш направи отлично спасяване и изби в корнер.

При последвалото центриране Лазар Марин получи прекрасен шанс, останал абсолютно непокрит на далечната греда. Той обаче отправи слаб удар от воле, с който Перниш отново се справи.

В 72-ата минута вратарят на "Берое" се намеси стабилно и след пряк свободен удар на Неделев. Девет минути по-късно Густаво направи хубав пробив отляво, преодоля Перниш и опита подаване към Стивън Петков. Камен Хаджиев обаче се намеси решително.

В 83-ата минута пловдивчани бяха наказани за пропуските си. Влезлият като резерва в 54-ата минута Камбуров получи отлично центриране от десния фланг, надскочи бранителите на "Ботев" и насочи топката във вратата с глава.

Само две минути по-късно Перниш се размина с центриране от корнер, а Балтанов прати топката в мрежата отблизо. Реферът Апостолов обаче отмени попадението заради нарушение срещу вратаря на "Берое". Повторенията показаха, че такова нямаше.

В 89-ата минута Стивън Петков получи страхотен извеждащ пас от Неделев и се озова сам срещу Перниш. Нападателят, който се появи като резерва вместо Виана, отправи силен изстрел, но топката профуча над напречната греда.

Dnevnik.bg