Носителят на Купата на България "Ботев" (Пловдив) поиска оставката на председателя на Съдийската комисия към БФС Петър Петров. Това се случва по-малко от 24 часа след двубоя с "Берое", който завърши 1:1. От клуба имат претенции към рефера Стефан Апостолов, но не посочиха конкретни моменти от двубоя от 18-ия кръг на Първа лига.

През първата част реферът Апостолов отсъдия дузпа за гостите от Стара Загора, която не беше реализирана, а в края на срещата отмени попадение на Лъчезар Балтанов, секунди след като Мартин Камбуров беше изравнил за "Берое".

"Мотивите да поискаме оставката на Петър Петров са два основни: Първият от тях е безспорният факт за отстъплението, което бележи българското съдийство. В почти всеки кръг ставаме свидетели на груби грешки на арбитрите, които влияят пряко на резултатите и класирането в първенството. Считаме, че са налице порочни практики в българското съдийство и главната отговорност за това, в качеството си на председател на съдийската комисия, носи Петър Петров", гласи съобщение от клуба.

Според "Ботев" под ръководството на Петров "българското съдийство отдавна се е превърнало във водеща тема, измествайки спортно-техническия аспект на играта". Жълто-черните обвиниха председателя на комисията и в задкулисно поведение.

"Призоваваме Петър Петров да постъпи като мъж и да даде шанс на кадърните, можещите и имащи смелост да застанат на неговото място, за да изкоренят това порочно съдийство", пишат още от "Ботев".

Това е втори случай в рамките на 10 дни, при които елитен клуб иска оставката на шефа на съдиите. "ЦСКА-София" направи същото след двубоя с "Ботев" от 16-ия кръг на Първа лига, който завърши 1:1. Тогава червените имаха претенции към рефера Волен Чинков, който отсъди несъществуваща дузпа за пловдивчани и не даде такава в обратната посока.

През миналата седмица Петър Петров даде съвместна пресконференция със съветника Марк Бата. Двамата заключиха, че съдийството в България се развива.

"Искам да се извиня и трябва да кажа, че ще съм изключителен наглец, ако в следващите наряди видите Волен Чинков. В наша защита трябва да кажа, че в реално време това изглеждаше като нарушение, но се оказа, че футболистът на "Ботев" (Виана) е изкусен симулант", каза Петров.

Именно думите му за Фернандо Виана предизвикаха негативни реакции от "Ботев".

Дневник