Намирането на правилния баланс между натоварената програма и натрупаната умората е било ключово за отличния край на сезона, който направи Григор Димитров. Това заяви треньорът му по физическа подготовка Себастиен Дюран.

Френският специалист работи с Димитров вече осем години. Той е неизменна част от екипа на българина почти през цялата му професионална кариера. Световният номер 3 впечатли с физическата си форма през целия сезон и особено в края, когато записа пет победи срещу играчи от топ 10. Три от тях дойдоха след тежки трисетови битки - срещу Доминик Тийм на старта, Джак Сок в полуфиналите и Давид Гофен във финала.

"Най-голямото предизвикателство беше да намерим точния баланс между интензивния край на сезона и възстановяването, като се има предвид факта, че за него беше трудно и от емоционална гледна точка", заяви Дюрант в интервю за TransFaireTV.

"Това беше първото му участие във финалите на АТП. Беше жизненоважно да му помогнем да не прегори, да намери баланса между запазването на интензитета и качеството на играта, която показа в края на сезона", допълни французинът.

Според Дюран Димитров е започнал да се изчерпва към края на турнира. "Григор имаше много тежък първи мач, особено емоционален. Дебютният мач в подобен турнир винаги е много специален. Той трябваше да се справи с доста емоции и стрес. Преодоля го, освободи се и беше невероятен в следващите два мача - срещу Гофен и Кареньо Буста. Игра фантастично."

"После дойде полуфиналът срещу Сок - един от топ играчи, които играят с много голям интензитет. Започна да става трудно, защото мачът завърши късно. Заради възстановяването и медийните ангажименти си легна след полунощ. В неделя беше финалът с Гофен. Добре е, че нямаше още един мач в понеделник. Григор щеше да го изиграе, но вече беше изчерпан физически", обясни Дюран.

Френският специалист заяви, че за него е късмет и удоволствие да работи толкова години с Димитров и да споделя с него и добрите, и лошите моменти. Той допълни, че те работят не само върху типичната физическа подготовка, а и върху психиката.

"Когато Григор падна до №40 в ранглистата, не всеки ден беше лесен. После обаче имаше изключителни моменти като тези в края на годината. Тази година няма друг тенисист, завършил сезона с пет победи над петима представители на топ 10. Това е невероятно. Емоциите бяха фантастични и се надявам това да продължи и занапред", завърши Дюран.

Дневник