Жребият за световното първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе в България и Италия догодина, ще бъде теглен днес. Церемонията ще се състои във Флоренция от 17.15 часа българско време.

Жребият може да бъде наблюдаван по RaiSport HD, както и в профилите на италианската федерация във "Фейсбук" и You Tube.

Световното ще се проведе от 10 до 30 септември 2018 г., като в него ще участват 24 отбора. Те ще са разпределени в четири групи по шест.

България ще е водач в група D, където ще бъде и световният шампион Полша, а мачовете ще се играят във Варна. Другите четири съперника ще бъдат определени при жребия.

Италианците ще са водачи в група А, като там ще бъде и Аржентина. Бразилия и САЩ също са на първа позиция - съответно в групите В и С. Мачовете от група В, където са "селесао" и Канада, ще се играят в Русе.

Варна ще е българският град с най-много мачове от световното. В зала "Конгресна" ще се изиграят общо 21 двубоя - 15 от първата фаза и шест от втората. София остава с най-малко - шест срещи от втората фаза, тъй като по време на първата в "Арена Армеец" ще се проведе световното по художествена гимнастика (10-16 септември).

"Реалните възможности на националния отбор са да замине с чартърния полет за Торино, където ще се проведе финалната фаза, и да продължи да се бори за титлата", каза президентът на българската федерация Данчо Лазаров.

Според спортния министър Красен Кралев световното по волейбол е своеобразен венец в политиката на държавата за спорта.

Градовете домакини в Италия са Рим, Флоренция, Бари, Милано, Болоня и Торино, където ще са финалите.

Дневник