Италианецът Бенедето Манчини изрази желание да купи футболния клуб "Локомотив" (Пловдив) на пресконференция в града. На събитието присъстваха административният директор на клуба Атанас Узунов и заместник-кметът Георги Тютюков.

Манчини се представи като собственик на фирмата BM Group, която развива търговски и промишлени проекти в България, Русия, Турция, Дубай, Малта, Португалия и Словения.

"Със собственика на клуба (Христо Крушарски) преди месец и половина сме разговаряли и той нямаше още намерения да продава, не можеше да даде точен отговор и не знаеше какво да прави. Аз ще направя официално запитване, никой не трябва да прави нещо бързо. Ние искаме да закупим целия клуб. Ако Крушарски го продава, добре, ако не го продава, няма проблеми. Никой не го задължава, ние сме тук да предложим една дейност, но той си остава собственик сега", каза Манчини.

Той уточни, че ще изиска информация за дълговете на клуба и финансовото състояние на черно-белите.

В началото на годината италианецът взе властта в третодивизионния "Латина" в родината си. Тогава Манчини каза, че планира сътрудничество с "Левски" и ще вземе 10% от акциите на сините, а Спас Русев дял в "Латина".

Според "Трибуна Пловдив" Манчини е купил затъналия в дългове клуб за 10.55 евро. Впоследствие съдът в Италия не призна сделката. По-късно Спас Русев отрече, че ще си партнира с "Латина" и Манчини.

Справка в Търговския регистър показва, че Манчини има участие в две фирми в България. Едната е "Италбул Инвестмънтс" ООД, в която е съдружник с Алесандро Казали, като капиталът ѝ е е 100 лева. Другата фирма е "БГ Груп файненшъл проджект" с капитал от 200 лева и седалище в село Мировяне.

"Дневник" потърси собственика на "Локомотив" Христо Крушарски, който в момента е в чужбина, но не го откри за коментар. Пред "Пловдив дерби" Крушарски каза: "Ще разгледам офертата, която са оставили в клуба въпросните господа, но създадоха недобро впечатление с действията си до този момент. Все пак аз ще подходя с уважение към тях и ще прочета писмото. Така обаче бизнес не се прави, не се купува нечия собственост през медиите".

Докато траеше пресконференцията на Манчини, "Локомотив" изигра двубоя си от 18-ия кръг на Първа лига с "Витоша" (Бистрица). Гостуването в София завърши 1:1, след като Ивайло Лазаров откри за домакините в деветата минута, а Димо Бакалов изравни две по-късно.

Дневник