Европейският шампион Португалия и Испания попаднаха в една група за световното първенство по футбол в Русия догодина. Двата състава се събраха в група В, където са още Мароко и Иран.

Иберийските съперници ще играят един срещу друг още в първия си двубой на световното.

Мачът на откриването на 14 юни 2018 г. ще е между домакина Русия и Саудитска Арабия на "Лужники" в Москва. Другите два съперника на "сборная" са Египет и Уругвай.


Световният шампион Германия ще започне пътя опита си за защита на титлата си с мач срещу Мексико в група F. Тя се очерта като една от вълнуващите, като там са още Швеция и Южна Корея.

Английският отбор имаше късмет при жребия, като попадна в група с Белгия, Панама и Тунис. Ако завършат на някое от първите две места, футболистите на Герт Саутгейт ще играят с някой между Полша, Сенегал, Колумбия и Япония.

Вълнуваща изглежда и група D, където са Аржентина, Хърватия, Исландия и Нигерия. Аржентина и Нигерия са били едновременно на световни финали шест пъти, като в пет от тях са попадали в една група.

Две са групите, в които всичките отбори са от различни континенти - А и Н. Група С е тази, в която отборите са с най-предно средно класиране в световната ранглиста - 17.75-о място. С най-ниско е група А - средно 45-о място.

Група Н е единствената, в която няма отбор, който да е ставал световен шампион.

Церемонията започна с изказвания на руския президент Владимир Путин и президента на ФИФА Джани Инфантино. "Нашата страна очаква с огромно нетърпение световното първенство. Тук най-добрите футболисти ще могат да покажат своето майсторство. Сигурен съм, че световното ще се превърне във важен фактор за развитие - най-вече на младото поколение", каза Путин.

При тегленето на жребия се включиха известни личности от футбола, като ключова роля имаше аржентинската легенда Диего Марадона.

Dnevnik.bg