Спечелването на възможно най-много мачове в групата е първата цел пред националния отбор по волейбол за световното първенство догодина. Това заяви селекционерът Пламен Константинов след жребия за надпреварата, която ще се проведе в България и Италия от 10 до 30 септември 2018 г.

"За мен жребият е нормален - нито най-добрият, нито най-лошият. Когато става дума за световно първенство, не може да очакваш да ти се паднат слаби отбори. Това, което прави впечатление, е, че в останалите групи има по три изявени тима, докато при нас са пет с по-изравнени възможности. Но това не означава, че не съм доволен - приемам го какъвто е и започваме да мислим за съперниците", каза Константинов, цитиран в страницата на българската федерация във "Фейсбук".

"Най-важното е да излезем от групата с възможно повече победи, защото за следващата фаза вече се зачитат и точките срещу отпадналите отбори. Това беше добро решение, което ще повиши качеството на двубоите", каза селекционерът.

България ще играе във Варна със световния шампион Полша, Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико. За следващата фаза се класират първите четири.


"Полша е актуалният световен шампион и съм убеден, че ще излезе с най-доброто, с което разполага. На домашното европейско направиха експерименти с млади състезатели и в крайна сметка се провалиха. Догодина ще бъдат максимално мотивирани да се реабилитират пред феновете си", заяви Константинов.

Според него с идването на легендарния треньор Хулио Веласко отборът на Иран е пробил в световния елит. "Фактът, че се задържа там, е доказателство за голямото му израстване. Могат да победят всеки. Финландия има европейски стил и добра организация на игра. Традиционно неудобен за нас съперник, който през последните години ни е побеждавал неведнъж. Вярвам обаче, че класата на българския тим е по-висока."

По думите му Куба е най-непредсказуемият отбор в групата. "Никой не знае с какъв състав ще се явят. Практически и те могат да създадат неприятности на абсолютно всеки отбор. Ще бъде интересно. Пуерто Рико вероятно изглежда по-скромен спрямо останалите в групата, но не трябва да бъде подценяван. Имат американски стил, а повечето им състезатели играят в колежанското първенство на САЩ или по южноамериканските шампионати", допълни Константинов.

Дневник