Челси" трябваше да се потруди срещу "Нюкасъл", но победи с 3:1 на своя "Стамфорд Бридж" и се изравни с "Манчестър юнайтед" преди двубоя на "червените дяволи" с "Арсенал". Шампионите на Англия допуснаха ранен гол в мрежата си, но после обърнаха и вече са в серия от седем двубоя без поражение.

Еден Азар на два пъти и Алваро Мората отбелязаха головете за "Челси", след като Дуайт Гейл беше извел гостите напред. Белгиецът доказа, че под ръководството на Антонио Конте играе много добре, като вече има 25 попадения във всички турнири при италианския мениджър.

След двубоя Конте обясни, че тимът му е влязъл малко бавно в срещата, но е доволен от реакцията на футболистите си в следващите минути.

"Свраките" поведоха в 12-ата минута, когато Дуайт Гейл се възползва от грешка на защитата на сините и вратаря Тибо Куртоа и прати топката в опразнената мрежа. Въпреки това "Челси" беше много по-активния отбор и търсеше постоянно атаката. Ранното попадение помогна на гостите да се затворят в собствената си половина, опитвайки да не дават никакви празни пространства.

Все пак в 21-ата минута сините изравниха след точно изпълнение на Еден Азар. Сесар Аспиликуета опита традиционната си комбинация с Мората, центрирайки между двамата централни защитници, но Лежуне успя да избие с шпагат. Топката отиде в Азар, който с хубав удар от въздуха преодоля Карл Барлоу – 1:1.


Натискът на домакините продължи и след 25-ата минута футболистите на Антонио Конте се настаниха трайно пред вратата на Барлоу. Дежурното попадение на Мората не закъсня и в 33-ата минута испанецът се разписа.

Той засече с глава центриране на Виктор Моузес, но останаха сериозни съмнения за избутване срещу защитник на "джордитата". Това беше 11-о попадение на Мората с глава от началото на сезона. Нито един друг футболист от Топ 5 първенствата на Европа няма такъв брой през кампанията.

През втората част "Нюкасъл" вече нямаше идея как да промени играта си и не показа по никакъв начин, че иска или може да вземе нещо от "Стамфорд Бридж". "Свраките" отправиха един единствен удар за вторите 45 минути и той беше неточен. "Челси" беше много по-активен и постоянно търсеше трети гол.

Само добрите изяви на Барлоу обаче спасиха състава на Бенитес от по-изразителна загуба или дори разгром.

В 73-ата минута Виктор Моузес беше фаулиран в наказателното поле и реферът Кевин Френд посочи бялата точка. Азар застана зад топката и с много хлъднокръвен удар тип "Паненка", се разписа за втори път в двубоя.

Белгиецът отбеляза общо шестото си попадение срещу този съперник във Висшата лига. "Свраките" са любимата жертва на Азар, откакто той играе за "Челси".

До края на двубоя сините нямаха никакви проблеми и дори пропуснаха две добри положения. Първо Азар можеше да оформи своя хеттрик, а след това Вилиан пропусна да се разпише. В заключителните секунди Рюдигер и Куртоа не се разбраха, но гостите от "Нюкасъл" не се възползваха и от тази ситуация.

"Не съжалявам, че не вкарах хеттрик, по-важно е, че победихме един корав отбор и бавно се изкачваме в класирането. Определенно ранното попадение на "Нюкасъл" ни събуди и започнахме да играем доста по-добре, не влязохме много добре в мача. Не бих казал, че първият ми гол е късмет, но определено топката изненада вратаря", каза играчът на мача Азар.

За дузпата си той обясни, че е действал според инстинкта си и е решил да изчака до последно, за да види движението на вратаря.

Дневник